Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Nejtypičtější jídlo restaurace U Lípy - podle Maurerova výběru Grand Restaurant nejlepší české restaurace roku 2008. Beze změny a z domácího šípkového protlaku ji tam vaří už dvacet let.
Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Více než hodinu
P
Maso Česká

Ingredience

    • 2 zaječí stehna
    • 4–6 špalíčků špeku
    • sůl a pepř

    Na šípkovou omáčku

    • 2 naběračky slunečnicového oleje nebo husí sádlo
    • 4 mrkve, oloupané, nakrájené na půlkolečka
    • 2 petržele, oloupané, nakrájené na půlkolečka
    • ½ celeru, oloupaného, nakrájeného na menší kousky
    • 3–4 cibule, nakrájené na kolečka
    • 5 bobkových listů, po 10 kuličkách pepře a nového koření
    • 4 velké lžíce rajského protlaku
    • 1 citron, oloupaný, nakrájený na plátky
    • 20 ml octa
    • 3–4 lžíce krystalového cukru
    • 8 lžic šípkového protlaku
    • špetka skořice
    • 50 g strouhaného perníku
    • 2 litry zvěřinového vývaru
    • instantní nebo domácí jíška na zahuštění

Příprava jídla

Zaječí stehna očistěte, odblaňte a každé prošpikujte 2–3 kousky špeku – krásně maso provoní. Osolte, opepřete a dejte stranou. Pak v hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm mrkev, petržel a celer, až lehce zezlátnou, po 10–15 minutách přihoďte cibuli. Restujte, až vše chytne barvu, a potom přihoďte bobkový list, pepř a nové koření. Do základu přidejte rajský protlak, citron, ocet, cukr, šípkový protlak, skořici i perník a vše zalijte vývarem. Do omáčky vložte zaječí stehna a vše duste dvě hodiny. Pak maso z omáčky vyndejte, propasírujte ji přes
síto a zahustěte jíškou. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ozdobené půlkou kompotované hrušky s brusinkami a rozmarýnem.

Něco navíc: Pokud chcete mít více masa, použijte stehna z argentinského zajíce. „Jedno stehno váží klidně i 300–400 g, a to už je pořádná porce,“ radí Marek Růžička.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář