Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí pečeně na víně

Hovězí prošpikované slaninou a zalité omáčkou z červeného vína a brusinek.

Vydání: 2009/10
Autor:
Hodnocení:
59 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Opékání 20 minut, pečení 1,5 hodiny, vaření 25 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g hovězího zadního
    • 40 g uzené slaniny (obyčejné, bílé), na proužky
    • sůl
    • 2 lžíce másla a 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, nakrájené na nudličky
    • 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
    • divoké koření (1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření)
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • ½ citronu, nakrájeného na plátky
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 2 lžíce brusinkového kompotu
    • 200 ml červeného vína
    • houskové knedlíky k podávání

Příprava jídla

1 Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.

2 Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut. Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Pak podlijte 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.

3 Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk a zaprašte moukou. Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut. Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu s hovězím

Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Zajíc načerno

Kohout na víně

Přidat komentář