Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát Caesar

Tahle lahůdka se zajímavou historií je šťavnatá, křupavá a pikantní. Salát Caesar je svébytnou položkou menu a měl by zůstat originálem.

Vydání: 2005/5
Autor:
Hodnocení:
98 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Salát Americká

Ingredience

    • 2 hlávky římského salátu
    • 2 kuřecí prsíčka
    • olej na opékání masa
    • sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý,
    • na dochucení

    Na zálivku:

    • 2 žloutky
    • 150–200 ml olivového oleje
    • šťávu z 1 citronu
    • 2 filátka sardelek v oleji (ančoviček)
    • 2–3 lžičky dijonské hořčice
    • 1 lžičku strouhaného parmazánu
    • 1 lžičku worcesterské omáčky

    Na dokončení:

    • ¼–½ čerstvé bagety
    • olej na opečení krutonů
    • stroužky z poloviny hlavičky česneku
    • skrojek (cca 50 g) parmazánu vcelku
    • na hoblinky

     

Příprava jídla

1. Prošlehejte zálivku Všechny suroviny (mají mít stejnou, pokojovou teplotu) na zálivku vlijte do nádoby mixéru a krátce prošlehejte, aby vznikla hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky spolu se sardelkami jí dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kaparou uprostřed, můžete rozmixovat i ty, chuti určitě neuškodí.

2. Opečte krutonky Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky: než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí tím skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.

3. Opečte maso Kuřecí maso (Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna) ještě rozkrájejte na tenké plátky, aby se opeklo co nejrychleji. Jemně je osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudčeji opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby se maso dobře propeklo a pustilo trochu šťávy. Pak ji můžete přimíchat do zálivky.

4. Důkladně opláchněte Proud studené vody odplaví všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod ,sprchou‘ probere k životu a bude krásně křupavý.

5. V rukou je cit Profesionálové zelené saláty všeho druhu raději trhají než krájejí. Nejde jen o to, že tím vzniknou úhlednější kousky a výsledek vypadá efektněji. Křehké listy se trháním méně poškodí a pomačkají než při krájení.

6. Se řemeslným fortelem Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně patří i na vrch salátu. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny. Pokud nemáte speciální ‚mandolínku‘, postačí vám obyčejná
škrabka na zeleninu.

7. Korunovace Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit, a pokud chcete být věrni tradici, můžete si zahrát na pana Caesara a míchat salát přímo u stolu svých hostů. Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.

Další recept na salát Caesar naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento salát Ceasar je nejlepší, jaký jsem kdy jedla.
Obrazek uzivatele
Tenhle salát si zamilujete! Má naprosto úžasně sladěné chutě a pro nás trochu netradiční křupavé houstičky z něho udělají neobvyklé jídlo. Majonézy jsem se trochu báala, ale kupovanou ji opravdu nahradit nelze. Maso je opravdu dobré hlavně ze stehen, je šťavnatější...Vřele doporučuji teď v létě, kdy nemáte chuť stát dlouho u sporáku, ale chcete něco sytějšího, než jen talíř zeleniny...
Obrazek uzivatele
Tento salát jsem poprvé ochutnala v Maďarsku a musím říct že je super. Ta zálivka nemá chybu. Maso používám nejraději kuřecí prsa.A v letních dnech je osvěžující změnou....
Obrazek uzivatele
Me se tedy zalivka vubec nepovedla, vse jsme delala dle receptu a nakonec z toho byla hnusna zluta takuta hmota.... kdepak jsem udelala chubu? Jinak sala Ceasar v hotelu reanissance je uplne jedinecny, nikde jsem nejdedla lepsi. Dekuji za radu.
Obrazek uzivatele
Tu zálivku je potřeba pořádně rozšlehat - já na to mám ponorný mixér s vysokým výkonem, takže výsledná hmota je taková řidší majonéza, která pak obalí listy salátu. Všechny ingredience jsem hodila do mixovací nádoby (v jakémkoli pořadí) a do půl minuty byla zálivka na světě. Vynechala jsem ty ančovičky a chutnalo tu úplně stejne jako v Zahradě v opeře. Fakt super.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/05, str.62
Obrazek uzivatele
Caesar salát jsem vždycky chtěla zkusit připravit.Příprava je sice mnohostranná a přísad je celkem dost, ale stálo to za to. Má sestra, která si salát caesar dává všude možně přirovnávala můj výtvor k salátu v její oblíbené restauraci (mají ho tam prý ,,pravý" nešizený)!!!Takže úspěch

Přidat komentář