OBCHOD

Žloutkové věnečky s jahodami

Žloutkové věnečky prostě musíte umět. Zapomeňte ale na ty malé z cukrárny plněné krémem z pudinku. Naučte se pravé odpalované těsto i poctivý krém ze žloutků přímo od šéfcukrářky Café Imperial, přidejte našlehanou smetanu a jahody… A ocitnete se v ráji!

Vydání: 2010/4
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
40 (hlasů)
Počet porcí: Na 10 věnečků
Doba přípravy: Více než hodinu
Plnění 15 minut
Pečení 0:35
Dort Česká

Ingredience

    • 50 g slunečnicového oleje
    • špetka soli
    • 120 g hladké mouky
    • 3 vejce

    NA KRÉM

    • 125 g krupicového cukru
    • 6 žloutků
    • 40 g hladké mouky
    • 500 ml mléka
    • 1 vanilkový lusk
    • 250 ml smetany ke šlehání

    NA OZDOBU

    • 500–750 g jahod podle velikosti
    • moučkový cukr na poprášení

     

Příprava jídla



1
Olej a 150 ml vody nalijte do středně velkého hrnce. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pak přisypte mouku a pečlivě ji míchejte, dokud se nezačne přichytávat ke dnu. Mouka se musí spařit – cukráři tomu říkají, že se začíná pálit, a odtud název odpalované těsto.

2 Hrnec se spařenou moukou sejměte z ohně, za občasného promíchání nechte zchladnout a pak po jednom přidávejte vejce a pomocí ručního hnětače je vždy pečlivě zapracujte. Počítejte s tím, že to jde pomalu – těsto by mělo být zcela hladké a neměly by v něm být žádné hrudky.

3 Táhlou hmotu připomínající žvýkačku dejte do cukrářského sáčku. „Mikrotenový sáček se pro tento účel nehodí – hmota na věnečky je opravdu tuhá a sáček by se protrhl. Nejlepší je profi cukrářský pytlík – koupíte ho například v Makru,“ radí Kateřina Fornůsková.

4 Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení a pomocí cukrářského sáčku na něj nakreslete věnečky. Klasické mají průměr okolo 4 cm; větší, které se plní jahodami, udělejte osmicentimetrové. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. Věnečky krásně nabudou.

5 Během pečení neotvírejte troubu – odpalované těsto by kvůli nárazu studeného vzduchu splasklo. Správně upečený věneček nesmí při pečení takzvaně ,spadnout‘, má krásně zlatavou barvu, a když dva ještě teplé kousky třete o sebe, měly by vydávat šustivý zvuk. Hotové věnečky nechte vychladnout.

6 Zchladlé věnečky lehce změknou a zvláční. Položte je na pracovní plochu a menším nožem s pilkou je v polovině podélně rozřízněte. Vnitřek by měl být téměř dutý. Těsně před podáváním věnečky naplňte krémem a jahodami; podrobnosti najdete na vedlejší straně.

JAK PŘIPRAVIT KRÉM




1 Utřete vejce
Žloutky vyklepněte do hrnce o objemu více než půl litru, přidejte cukr, promíchejte a přisypte mouku.

2 Svařte mléko
Mléko přelijte do hrnce, vydlabejte do něj obsah jednoho vanilkového lusku a přiveďte k varu. Občas promíchejte.

3 Spojte
Mlékem s vanilkou přelijte vaječnou směs, dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu – krém krásně zhoustne.

4 Přimíchejte smetanu
Žloutkový krém nechte zcela zchladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a pak ji přimíchejte ke krému.



5 Naplňte

Krém špachtlí přendejte do cukrářského sáčku se širší hubičkou a naplňte spodní díly věnečků.

6 Přidejte jahody
Omyjte je, osušte a nakrájejte na plátky. Jeden přes druhý je pak naskládejte na krém.

7 Spojte
Přiklopte vrchní díl – nemusíte nijak tlačit, vrchní klobouček na spodním věnečku krásně sedí.

8 Pocukrujte
Nakonec věneček poprašte cukrem. Krém, jahody ani těsto nic víc nepotřebují.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Na víkend: cukrárna u vás doma

Ovocné košíčky

Přidat komentář