
Malfatti s ricottou a špenátem
Malfatti znamená v italštině nepodařené, prostě jakési zmetky. U těchto noků jde však o nadsázku, protože nedokonalý tvar ukazuje na poctivou domácí přípravu.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- ½ malé cibule
- 100 g listového špenátu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 230 g ricotty
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 malé vejce + 1 žloutek
- ½ lžičky strouhané citronové kůry, nejlépe bio (lze vynechat)
- asi 50 g hrubé mouky + navíc na pomoučnění
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nadrobno
- sůl
- ½–1 sušená chilli paprička, drcená
- 400g konzerva krájených rajčat
- 1 lžíce čerstvé bazalky
- parmazán na posypání
Na omáčku
Příprava jídla
1. Osmahněte cibuli
Cibuli pokrájejte nadrobno. Pokud máte čerstvý špenát, opláchněte ho a odštípejte tuhé stonky; mražený špenát nechte jen lehce povolit. V pánvi rozpusťte máslo a doměkka na něm poduste cibuli, trvá to asi čtyři minuty.
2. Poduste špenát
Špenátové listy přihoďte na pánev k cibuli. Duste ještě pět minut. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte lžící smetany. Minutu prohřejte.
3. Vymačkejte špenát
Špenát přesuňte z pánve do cedníku a nad mísou důkladně vymačkejte; tekutinu zachyťte, budete ji potřebovat. Špenát nasekejte nožem.
4. Smíchejte těsto
Do větší mísy dejte slitou ricottu, parmazán, vejce, žloutek, citronovou kůru a šťávu vymačkanou z podušeného špenátu. Přidejte nasekaný špenát a případně dosolte. Postupně přisypávejte mouku, abyste získali soudržné, pevnější, ale nikoli tuhé těsto.
5. Tvarujte noky
Plech nebo velký tác poprašte moukou. Pomocí dvou lžic namáčených v horké vodě (nebo navlhčenýma rukama) tvarujte malfatti. Poprašte je moukou a dejte je asi za dvě hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si můžete připravit rajčatovou omáčku.
6. Uvařte omáčku
V kastrolu rozehřejte olej a minutu na něm opékejte česnek a chilli. Dávejte si pozor, aby česnek nezhnědl, má pak hořkou chuť. Zalijte rajčaty, osolte a vařte za občasného míchání dvacet až třicet minut, až omáčka zhoustne. Vypněte a vmíchejte natrhanou bazalku.
7. Dokončete dílo
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní naházejte noky. Až vyplavou, povařte je minutu až dvě a pak je vylovte; uvnitř by neměly být kašovité. Nechte je krátce okapat a okamžitě podávejte s rajčatovou omáčkou a s parmazánem.
Přidat komentář