Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Malfatti s ricottou a špenátem

Malfatti znamená v italštině nepodařené, prostě jakési zmetky. U těchto noků jde však o nadsázku, protože nedokonalý tvar ukazuje na poctivou domácí přípravu.

Vydání: 2009/4
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 5 noků na porci
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření 10 minut
PT20M
Příprava 0:20
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 1 lžíce másla
    • ½ malé cibule
    • 100 g listového špenátu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka muškátového oříšku
    • 1 lžíce smetany ke šlehání
    • 230 g ricotty
    • 50 g strouhaného parmazánu
    • 1 malé vejce + 1 žloutek
    • ½ lžičky strouhané citronové kůry, nejlépe bio (lze vynechat)
    • asi 50 g hrubé mouky + navíc na pomoučnění


    Na omáčku

     

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • sůl
    • ½–1 sušená chilli paprička, drcená
    • 400g konzerva krájených rajčat
    • 1 lžíce čerstvé bazalky
    • parmazán na posypání

     

Příprava jídla

1. Osmahněte cibuli 
Cibuli pokrájejte nadrobno. Pokud máte čerstvý špenát, opláchněte ho a odštípejte tuhé stonky; mražený špenát nechte jen lehce povolit. V pánvi rozpusťte máslo a doměkka na něm poduste cibuli, trvá to asi čtyři minuty.

2. Poduste špenát
Špenátové listy přihoďte na pánev k cibuli. Duste ještě pět minut. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte lžící smetany. Minutu prohřejte.

3. Vymačkejte špenát
Špenát přesuňte z pánve do cedníku a nad mísou důkladně vymačkejte; tekutinu zachyťte, budete ji potřebovat. Špenát nasekejte nožem.

4. Smíchejte těsto 
Do větší mísy dejte slitou ricottu, parmazán, vejce, žloutek, citronovou kůru a šťávu vymačkanou z podušeného špenátu. Přidejte nasekaný špenát a případně dosolte. Postupně přisypávejte mouku, abyste získali soudržné, pevnější, ale nikoli tuhé těsto.

5. Tvarujte noky
Plech nebo velký tác poprašte moukou. Pomocí dvou lžic namáčených v horké vodě (nebo navlhčenýma rukama) tvarujte malfatti. Poprašte je moukou a dejte je asi za dvě hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si můžete připravit rajčatovou omáčku.

6. Uvařte omáčku
V kastrolu rozehřejte olej a minutu na něm opékejte česnek a chilli. Dávejte si pozor, aby česnek nezhnědl, má pak hořkou chuť. Zalijte rajčaty, osolte a vařte za občasného míchání dvacet až třicet minut, až omáčka zhoustne. Vypněte a vmíchejte natrhanou bazalku.

7. Dokončete dílo
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní naházejte noky. Až vyplavou, povařte je minutu až dvě a pak je vylovte; uvnitř by neměly být kašovité. Nechte je krátce okapat a okamžitě podávejte s rajčatovou omáčkou a s parmazánem.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář