Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 143
Do dvou hodin Velmi snadné Na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 886 g
Tuky 230 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Kynutý rebarborový koláč s drobenkou patří mezi klasické koláče, které si své místo na výsluní drží už po dlouhé generace. Od dubna do června je hlavní sklizeň rebarbory, proto ji nepromeškejte!

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

rozpuštěné, zchladlé, + na plech
vejce 1 ks
na potření okrajů
mléko 250 ml
polotučné
z 1 biocitronu
sůl 1 ČL
až 600 g, oloupaná a nakrájená na kostičky
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
na kousky

Postup

1

Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.

2

Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.

3

Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

4

Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

5

Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

6

Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.

7

Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.

8

Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

9

Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.

10

Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.

11

Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

27.06.2019 22:25

Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.

23.04.2017 09:30

Koláč je výborný, ale potrebovala jsem dvojnasobne mnozstvi rebarbory :-)

25.04.2010 23:06
Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč