Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Zkuste klasický koláč s drobenkou.
Vydání: 2009/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.458335
Počet porcí: Na 2 koláče
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí 2 hodiny, pečení 20 minut

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky
    • 75 g krupicového cukru
    • 75 g másla, rozpuštěného a zchladlého + na plech
    • 2 žloutky + 1 vejce na potření okrajů
    • 25 g droždí
    • 250 ml polotučného mléka
    • nastrouhaná kůra z jednoho biocitronu
    • 1 lžička soli
    • 500–600 g rebarbory, oloupané, nakrájené na kostičky
    • 2 sáčky vanilkového cukru

    Na drobenku

    • 140 g hrubé mouky
    • 100 g másla, nakrájeného na kousky
    • 100 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

2 Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3 Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem. Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše. Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

4 Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte. Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Další recept na rebarborový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související

Menu s jarní zeleninou

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Přidat komentář