Více než hodinu
Velmi snadné
Královna jarního jídelníčku má příjemně kyselou chuť, která dokonale ladí s cukrem. Šťavnaté řapíky rebarbory si můžeme dopřávat v průběhu května a června. V těchto měsících tak přichází ideální čas na přípravu svěžích sladkokyselých dezertů.
Rostlina s červenými řapíky a velkými zelenými listy zdobí nejednu českou zahrádku.
Pokud se celý rok těšíte, až si pochutnáte na rebarboře v celé její kráse, tak vám jistě přijdou vhod recepty na rebarborové dezerty. Vyzkoušet můžete obdobu koláče v podobě galetky z listového těsta nebo lehkého chlebíčku s ořechy.
Jak si ještě vychutnat rebarboru? Výtečně jí sluší kombinace s jahodami. Vyzkoušejte toto duo v osvěžující zmrzlině. A pokud nemáte času nazbyt, připravte si zapečenou rebarboru s mascarpone ovoněnou badyánem a pomerančovou kůrou.
Sezóna rebarbory je krátká a stejně tak je to i s její nabídkou v obchodech. Jak si ale vychutnat rebarboru i mimo období, kdy je čerstvě k mání? Jednoduše ji oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte do uzavíratelné nádoby nebo zamrazovacího sáčku a zamrazte. Rebarborový koláč si pak můžete připravit kdykoliv během roku. Další možností je příprava rebarborového džemu nebo čatní.
Tip: Při úpravě rebarbory nepoužívejte kvůli chemické reakci nádobí z hliníku. Hliník totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, která mu pomáhá vstřebávat se do zeleniny. Naopak doporučeným příslušenstvím jsou rendlíky a pekáče se smaltovaným povrchem.
Přepadla vás chuť na svěží rebarborový koláč? Ideální dobou, kdy si vychnutnat rebarboru je květěn a červen. V červenci už v rostlině stoupá obsah kyseliny šťavelové a ta může citlivým lidem dráždit žaludek.
Kyselina šťavelová je rovněž ve velké míře obsažena v listech rebarbory, proto se konzumují pouze její řapíky. Vysoký obsah kyseliny šťavelové způsobuje porušení vápníkové rovnováhy v těle, což může způsobit tvorbu ledvinových kamenů. Rebarboru nikdy nekonzumujeme v syrovém stavu, ale pouze tepelně upravenou.