Maková bábovka

Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Těsto je vláčné a mák je ještě mimořádně vylepší.
Vydání: 2005/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.37037
Počet porcí: 15
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 45 minut

Ingredience

    • 250 g másla nebo rostlinného tuku
    • 190 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 150 g mletého máku
    • 180 g hladké mouky
    • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
    • 200–250 ml mléka
    • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
    • moučkový cukr na poprášení bábovky

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.

2. V míse utřete tuk s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mletý mák a mouku prosátou s kypřicím práškem. Zamíchejte, přilijte mléko a vymíchejte těsto, které lze nalít do formy. Bílky ušlehejte na pevný sníh (když vyjmete metlu, špičky sněhu se neohýbají dolů) a vetřete ho do těsta. Vlijte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte přibližně tři čtvrtě hodiny.

3. Zkontrolujte, jestli je bábovka už upečená: doprostřed vpíchněte špejli, a pokud na ní neulpí vlhké drobečky, máte hotovo. Vyjměte moučník z trouby, asi po třech minutách vyklopte na mísu, poprašte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Pak už bábovku jen nakrájejte…

Nápad navíc
Maková bábovka ještě mimořádně získá na chuti, když do těsta zapracujete spolu se sněhem zhruba dvě hrsti vypeckovaných třešní nebo višní. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale klidně použijte i kompotované nebo zmražené. Několika třešněmi můžete dezert také ozdobit při servírování.

P.S.: Jelikož mák hraje v tomto těstě velmi důležitou roli, je nutné, aby byl čerstvý. Zkontrolujte proto datum na obalu. Pokud nemáte mlýnek na mák, zajděte si pro mletý nebo hotovou nádivku do polotovarů.

Přidat komentář