Maková bábovka

Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Těsto je vláčné a mák je ještě mimořádně vylepší.
Vydání: 2005/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.37037
27 (hlasů)
Počet porcí: 15
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 45 minut

Ingredience

    • 250 g másla nebo rostlinného tuku
    • 190 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 150 g mletého máku
    • 180 g hladké mouky
    • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
    • 200–250 ml mléka
    • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
    • moučkový cukr na poprášení bábovky

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.

2. V míse utřete tuk s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mletý mák a mouku prosátou s kypřicím práškem. Zamíchejte, přilijte mléko a vymíchejte těsto, které lze nalít do formy. Bílky ušlehejte na pevný sníh (když vyjmete metlu, špičky sněhu se neohýbají dolů) a vetřete ho do těsta. Vlijte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte přibližně tři čtvrtě hodiny.

3. Zkontrolujte, jestli je bábovka už upečená: doprostřed vpíchněte špejli, a pokud na ní neulpí vlhké drobečky, máte hotovo. Vyjměte moučník z trouby, asi po třech minutách vyklopte na mísu, poprašte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Pak už bábovku jen nakrájejte…

Nápad navíc
Maková bábovka ještě mimořádně získá na chuti, když do těsta zapracujete spolu se sněhem zhruba dvě hrsti vypeckovaných třešní nebo višní. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale klidně použijte i kompotované nebo zmražené. Několika třešněmi můžete dezert také ozdobit při servírování.

P.S.: Jelikož mák hraje v tomto těstě velmi důležitou roli, je nutné, aby byl čerstvý. Zkontrolujte proto datum na obalu. Pokud nemáte mlýnek na mák, zajděte si pro mletý nebo hotovou nádivku do polotovarů.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Haha, na to, ze jsem tam zapomnela dat snih a maslo jsem vpatlala az na konec, tak byla vazne vynikajici!!! Priste bych dala klidne i vic tech tresni...ale rozhodne skvely recept
Obrazek uzivatele
jsem smutna dala jsem jsi s tim tolik prace , a babovka na povrchu byla tmava a tvrda a uprostred nedodelana proc?????
Obrazek uzivatele
Niko, viděla bych to na příliš rychlé pečení... Každá trouba peče jinak a nedá se přesně řídit doporučenou teplotou... např. u své trouby musím počítat min. 20st. mínus... Bábovka vážně potřebuje pomalejší pečení. Ale nevzdávej to, stojí za to, u nás už je to evergreen... přidávám do ní višně v rumu a je vždycky hned po ní :o)) Přeju hodně štěstí, Medu.
Obrazek uzivatele
To nic. Jestli máš plynovou troubu, pak je to jasné. Já jsem měla v plynové rozvaděč tepla (koupí se v železářství) a ještě jsem na dno dávala kastrůlek s vodou, aby se to zvlhčovalo. Jakmile to nahoře chytalo barvu, přikryla jsem alobalem. To můžeš udělat i v elektrické troubě - v půlce pečení zkontroluješ vpíchnutím špejle a jestli se na ni nachytalo syrové těsto, musíš péct dál. Nahoře se to dá chránit alobalem taky. Rozhodující je vpich špejlí po určité době, každá trouba peče trochu jinak, ale špejle prozradí spolehlivě, jak to je.
Obrazek uzivatele
Všem maximálně doporučuji! Výborná chuť.
Obrazek uzivatele
Je opravdu skvělá
Obrazek uzivatele
Naprosto famózní záležitost, vynikající a vláčná, prostě nezapomenutelná. Vzhledem k ceně máku jsem zkusila její obměnu, zvolila jsem kokos a sušené brusinky a výsledek byl přímo fantastický. Za chvíli jdu zkusit další variaci, pro změnu s tvarohem. Uvidíme, jaký bude výsledek. :o)
Obrazek uzivatele
Tak tahle bábovka u nás vede na celé čáře. Děti i manžel jí milují a kdykoliv jedeme na dovolenou tak ji vyžadují s sebou na čestu.

Přidat komentář