Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maková bábovka se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 136
Do 75 minut Snadné Na 1 menší formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3250 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 401 g
Tuky 182 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco v zahraničí zažívá mák ‚nasladko‘ obrovský boom teprve v posledních letech, u nás je stálicí snad už odjakživa... A se švestkami tvoří perfektní pár! Maková bábovka se švestkami a se šlehačkou je ideální zákusek po nedělním obědě a zároveň další recept do vaší bábovkové sbírky. Zkrátka luxusní podzimní idylka v té nejchutnější podobě.

Suroviny

vejce 3 ks
bílky a žloutky zvlášť
mák mletý 150 g
sušené švestky 1 hrst
bez pecek, propláchnuté a okapané
na vymazání formy
krupička dětská
na vysypání formy
na dokončení

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte krupičkou.

2

Smetanu ušlehejte do polotuha se 100 g krupicového cukru a vanilkovým cukrem.

3

Do směsi zašlehejte žloutky.

4

Přimíchejte prosátou mouku a mletý mák, pak přilijte mléko a umíchejte těsto.

5

Z bílků a zbylých 100 g cukru vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak zlehka zapracujte spolu se švestkami do těsta.

6

Těsto pak přesuňte do připravené formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.

7

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Komentáře

14.01.2020 20:40

Celkově je to špatně napsaný recept. I když kombinace máku a švestek je příjemná...
Pokud zašleháte žloutky do šlehačky ztratíte objem šlehačky, stejně tak vyšlehat bílky se 100 g cukru do sněhu, je nemožné. Autor, pokud je postup správný, zapoměl na kypřicí prášek nebo jedlou sodu.

15.01.2020 12:22

Dobrý den, Tomáši,
zkoušel jste bábovku upéct a popisujete tak, co se vám při pečení přihodilo, nebo hodnotíte recept od stolu?
Ušlehat sníh ze 3 bílků z velkých vajec a 100 g cukru by neměl být problém (bílky budou mít váhu cca 150 g, přičemž pokud šleháte sníh například na pusinky nebo máslový krém, běžně se počítá se 70 g cukru na 1 bílek). V případě bábovky potřebujete sníh dosti stabilní (což právě zajišťuje cukr), jelikož jím kypříte těsto.
Čímž se dostávám k otázce kypřicího prášku – u spousty těst ho není vůbec potřeba, jelikož nadýchání těsta a jeho nabytí v troubě zajistí vzduch zachycený při šlehání bílků (a také samozřejmě při šlehání žloutků a tření másla s cukrem). Piškotové a třené bábovky pekly naše praprapraprababičky dávno před vynálezem kypřicího prášku a tuhé a spadlé je určitě neměly.
Kypřicí prášek samozřejmě usnadňuje život, ale technicky zdatný pekař by se bez něj měl dokázat obejít. Ale pokud ho v receptu potřebujete, přidat ho samozřejmě můžete.
Ohledně zašlehání žloutků do šlehačky: pokud je budete přidávat postupně a s citem, šlehačka by vám spadnout neměla.
Přejeme vám, aby se vám pečení příště vydařilo.

08.05.2016 18:27

Všetkým veľmi chutila, pridala by som však ešte 1/2 lžičky kypřicího prášku.

20.03.2016 21:50

Dala jsem více mouky, máku a oproti receptu přidala prášek do pečiva. Bábovka byla luxusní!

27.02.2016 15:58

Musí být určitě výborná dala bych si :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...