Zatímco v zahraničí zažívá mák ‚nasladko‘ obrovský boom teprve v posledních letech, u nás je stálicí snad už odjakživa... A se švestkami tvoří perfektní pár! Maková bábovka se švestkami a se šlehačkou je ideální zákusek po nedělním obědě a zároveň další recept do vaší bábovkové sbírky. Zkrátka luxusní podzimní idylka v té nejchutnější podobě.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte krupičkou.
Smetanu ušlehejte do polotuha se 100 g krupicového cukru a vanilkovým cukrem.
Do směsi zašlehejte žloutky.
Přimíchejte prosátou mouku a mletý mák, pak přilijte mléko a umíchejte těsto.
Z bílků a zbylých 100 g cukru vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak zlehka zapracujte spolu se švestkami do těsta.
Těsto pak přesuňte do připravené formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Hřejivé menu na neděli(5 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů )
Komentáře
Celkově je to špatně napsaný recept. I když kombinace máku a švestek je příjemná...
Pokud zašleháte žloutky do šlehačky ztratíte objem šlehačky, stejně tak vyšlehat bílky se 100 g cukru do sněhu, je nemožné. Autor, pokud je postup správný, zapoměl na kypřicí prášek nebo jedlou sodu.
Dobrý den, Tomáši,
zkoušel jste bábovku upéct a popisujete tak, co se vám při pečení přihodilo, nebo hodnotíte recept od stolu?
Ušlehat sníh ze 3 bílků z velkých vajec a 100 g cukru by neměl být problém (bílky budou mít váhu cca 150 g, přičemž pokud šleháte sníh například na pusinky nebo máslový krém, běžně se počítá se 70 g cukru na 1 bílek). V případě bábovky potřebujete sníh dosti stabilní (což právě zajišťuje cukr), jelikož jím kypříte těsto.
Čímž se dostávám k otázce kypřicího prášku – u spousty těst ho není vůbec potřeba, jelikož nadýchání těsta a jeho nabytí v troubě zajistí vzduch zachycený při šlehání bílků (a také samozřejmě při šlehání žloutků a tření másla s cukrem). Piškotové a třené bábovky pekly naše praprapraprababičky dávno před vynálezem kypřicího prášku a tuhé a spadlé je určitě neměly.
Kypřicí prášek samozřejmě usnadňuje život, ale technicky zdatný pekař by se bez něj měl dokázat obejít. Ale pokud ho v receptu potřebujete, přidat ho samozřejmě můžete.
Ohledně zašlehání žloutků do šlehačky: pokud je budete přidávat postupně a s citem, šlehačka by vám spadnout neměla.
Přejeme vám, aby se vám pečení příště vydařilo.
Všetkým veľmi chutila, pridala by som však ešte 1/2 lžičky kypřicího prášku.
Dala jsem více mouky, máku a oproti receptu přidala prášek do pečiva. Bábovka byla luxusní!
Musí být určitě výborná dala bych si :)