Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Maková bábovka se švestkami

Zatímco v zahraničí zažívá mák "nasladko" obrovský boom teprve v posledních letech, u nás je stálicí snad už odjakživa... A se švestkami tvoří perfektní pár! 

Vydání: 2015/2
Autor:
Hodnocení:
78 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 menší formu
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    • 250 ml smetany ke šlehání 33%
    • 200 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 3 velká vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • 100 g hladké mouky
    • 150 g mletého máku
    • 3 lžíce mléka
    • hrst sušených švestek bez pecek, propláchnutých a okapaných
    • máslo a krupička na vymazání a vysypání formy
    • moučkový cukr na dokončení 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170°C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte krupičkou.

2 Smetanu ušlehejte do polotuha se 100 g krupicového cukru a vanilkovým cukrem. Do směsi zašlehejte žloutky. Přimíchejte prosátou mouku a mletý mák, pak přilijte mléko a umíchejte těsto. Z bílků a zbylých 100 g cukru vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak zlehka zapracujte spolu se švestkami do těsta. Těsto pak přesuňte do připravené formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slepice v polévce

Hovězí maso na víně se žampióny

Bramborové pyré s pastinákem

Horká švestka

Hřejivé menu na neděli

20x dokonalá bábovka

22 sladkých makových receptů

Bábovka nejen na neděli

Putování za švestkovou vůní

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Musí být určitě výborná dala bych si :)
Obrazek uzivatele
Dala jsem více mouky, máku a oproti receptu přidala prášek do pečiva. Bábovka byla luxusní!
Obrazek uzivatele
Všetkým veľmi chutila, pridala by som však ešte 1/2 lžičky kypřicího prášku.
Obrazek uzivatele
Celkově je to špatně napsaný recept. I když kombinace máku a švestek je příjemná...
Pokud zašleháte žloutky do šlehačky ztratíte objem šlehačky, stejně tak vyšlehat bílky se 100 g cukru do sněhu, je nemožné. Autor, pokud je postup správný, zapoměl na kypřicí prášek nebo jedlou sodu.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Tomáši,
zkoušel jste bábovku upéct a popisujete tak, co se vám při pečení přihodilo, nebo hodnotíte recept od stolu?
Ušlehat sníh ze 3 bílků z velkých vajec a 100 g cukru by neměl být problém (bílky budou mít váhu cca 150 g, přičemž pokud šleháte sníh například na pusinky nebo máslový krém, běžně se počítá se 70 g cukru na 1 bílek). V případě bábovky potřebujete sníh dosti stabilní (což právě zajišťuje cukr), jelikož jím kypříte těsto.
Čímž se dostávám k otázce kypřicího prášku – u spousty těst ho není vůbec potřeba, jelikož nadýchání těsta a jeho nabytí v troubě zajistí vzduch zachycený při šlehání bílků (a také samozřejmě při šlehání žloutků a tření másla s cukrem). Piškotové a třené bábovky pekly naše praprapraprababičky dávno před vynálezem kypřicího prášku a tuhé a spadlé je určitě neměly.
Kypřicí prášek samozřejmě usnadňuje život, ale technicky zdatný pekař by se bez něj měl dokázat obejít. Ale pokud ho v receptu potřebujete, přidat ho samozřejmě můžete.
Ohledně zašlehání žloutků do šlehačky: pokud je budete přidávat postupně a s citem, šlehačka by vám spadnout neměla.
Přejeme vám, aby se vám pečení příště vydařilo.

Přidat komentář