0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maková bábovka se švestkami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 104
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 menší formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3187 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 386 g
Tuky 182 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco v zahraničí zažívá mák "nasladko" obrovský boom teprve v posledních letech, u nás je stálicí snad už odjakživa... A se švestkami tvoří perfektní pár! 

Suroviny

krupicový cukr 200 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 3 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná hladká 100 g
mák mletý 150 g
mléko 3 PL
sušené švestky hrst
bez pecek, propláchnuté a okapané
máslo
na vymazání formy
krupička dětská
na vysypání formy
moučkový cukr
na dokončení

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte krupičkou.

2

Smetanu ušlehejte do polotuha se 100 g krupicového cukru a vanilkovým cukrem.

3

Do směsi zašlehejte žloutky.

4

Přimíchejte prosátou mouku a mletý mák, pak přilijte mléko a umíchejte těsto.

5

Z bílků a zbylých 100 g cukru vyšlehejte tuhý sníh. Ten pak zlehka zapracujte spolu se švestkami do těsta.

6

Těsto pak přesuňte do připravené formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.

7

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Komentáře

Lucie Spěváčková

Musí být určitě výborná dala bych si :)

Hana Bartůňková

Dala jsem více mouky, máku a oproti receptu přidala prášek do pečiva. Bábovka byla luxusní!

Andrea Sabová

Všetkým veľmi chutila, pridala by som však ešte 1/2 lžičky kypřicího prášku.

Tomas Honzatko

Celkově je to špatně napsaný recept. I když kombinace máku a švestek je příjemná...
Pokud zašleháte žloutky do šlehačky ztratíte objem šlehačky, stejně tak vyšlehat bílky se 100 g cukru do sněhu, je nemožné. Autor, pokud je postup správný, zapoměl na kypřicí prášek nebo jedlou sodu.

Lucie Velek

Dobrý den, Tomáši,
zkoušel jste bábovku upéct a popisujete tak, co se vám při pečení přihodilo, nebo hodnotíte recept od stolu?
Ušlehat sníh ze 3 bílků z velkých vajec a 100 g cukru by neměl být problém (bílky budou mít váhu cca 150 g, přičemž pokud šleháte sníh například na pusinky nebo máslový krém, běžně se počítá se 70 g cukru na 1 bílek). V případě bábovky potřebujete sníh dosti stabilní (což právě zajišťuje cukr), jelikož jím kypříte těsto.
Čímž se dostávám k otázce kypřicího prášku – u spousty těst ho není vůbec potřeba, jelikož nadýchání těsta a jeho nabytí v troubě zajistí vzduch zachycený při šlehání bílků (a také samozřejmě při šlehání žloutků a tření másla s cukrem). Piškotové a třené bábovky pekly naše praprapraprababičky dávno před vynálezem kypřicího prášku a tuhé a spadlé je určitě neměly.
Kypřicí prášek samozřejmě usnadňuje život, ale technicky zdatný pekař by se bez něj měl dokázat obejít. Ale pokud ho v receptu potřebujete, přidat ho samozřejmě můžete.
Ohledně zašlehání žloutků do šlehačky: pokud je budete přidávat postupně a s citem, šlehačka by vám spadnout neměla.
Přejeme vám, aby se vám pečení příště vydařilo.

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč