Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky

Bažant v této tradiční úpravě zazáří na každém svátečním menu. Medové zelí a jemné bramborové knedlíčky mu zdatně sekundují.

Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 2:00
PT20M
Vaření 0:20
Maso Česká

Ingredience

    • 750 g–1000 g bažantích stehen
    • 400 g slaniny v celku
    • sůl
    • kmín
    • 150–200 g másla
    • tymián na ozdobu

    Na medové zelí

    • 2 sklenice červeného sterilovaného zelí
    • 1 lžička soli
    • 2 lžíce cukru
    • 1 vrchovatá lžička kmínu
    • 100 ml červeného suchého vína
    • 1 lžíce medu

    Na bramborové knedlíčky

    • 750 g brambor
    • 185 g hrubé mouky
    • 185 g dětské krupičky
    • 1 vejce + 1 žloutek
    • sůl

     

Příprava jídla

1 Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jimi stehna – do každého dejte aspoň tři nebo čtyři kousky. Troubu předehřejte na 180 °C. Maso vložte do pekáčku, posolte, pokmínujte, poklaďte hoblinkami másla a podlijte vodou, aby sahala zhruba do výšky jednoho centimetru. Pekáček dejte do trouby, maso obracejte, přelévejte a pečte asi dvě hodiny dozlatova a doměkka.

2 Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte hrubou mouku, dětskou krupičku, vejce, žloutek a sůl a prohněťte. Z těsta tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku a pět minut je vařte v osolené vroucí vodě.

3 Zelí dejte do hrnce s dvojitým dnem, podle chuti osolte, pocukrujte, okmínujte a podlijte vínem. Pod pokličkou nechte hodinu dusit do změknutí. Dolaďte medem. Podávejte k pečeným stehnům ozdobeným tymiánem a s bramborovými knedlíčky.

NĚCO NAVÍC

  • Stejným způsobem jako bažantí stehna můžete upéct i celé koroptve. Během pečení je dobře podlévejte, jak maso z bažanta, tak z koroptví snadno vysychá. O šťavnatost masa se postará i slanina, špikování proto rozhodně nevynechávejte.
  • Zelí doporučujeme připravit den předem, krásně se v něm rozleží chuť medu i vína.
  • Knedlíčky nevařte větší než pingpongové míčky – jeden by měl být velký asi jako jeden bramborový knedlík.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Daňčí závitek po znojemsku

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

Konfitovaný bažant se slaninou

Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Nadivoko!

Pečené křepelky s pórkovými bramborami

20 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář