Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gaura - Nitái Halva
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6014 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 1048 g
Tuky 170 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkost, po které vám bude božsky! ­Suroviny můžete odměřit jednoduše ­hrnkem na čaj (250 ml).

Suroviny

krupice 2 hrnky
hnědý cukr 3 hrnky
máslo 1 hrnek
voda 6 hrnků
rozinky 1 hrnku
propláchnuté
ovoce
sezónní (nemusí)

Postup

1

Silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do něj cukr a občas zamíchejte. Jakmile se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, aby se nepřipálil. Když je asi polovina cukru roztavená, přilejte horkou vodu s rozinkami a krátce povařte, dokud se karamel nerozpustí.

2

Vezměte další hrnec se silným dnem a rozpusťte v něm máslo. Přisypte krupici a za častého míchání ji pražte, dokud zrníčka nezískají světle hnědou barvu a oříškovou vůni. Umění připravit dobrou halvu spočívá právě ve velice pečlivém a stejnoměrném opražení krupice; dejte si tedy záležet.

3

Snižte plamen na minimum a opatrně ke krupici přilejte horký karamel s rozinkami. Dávejte pozor, protože tekutina může v rozpálené krupici způsobit menší explozi. Nejlepší je upraženou krupici pro jistotu na chvíli odstavit z plamene, počkat, až se hrnec trochu ochladí, a teprve potom přilít tekutinu. 

4

Důkladně zamíchejte, aby se netvořily hrudky, a jakmile začne směs houstnout, přikryjte hrnec poklicí. Občas ji zdvihněte a halvu zamíchejte, aby se nepřipálila. Vařte tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá. Zrníčka krupice by měla být stejnoměrně, v celém hrnci, pěkně nabobtnalá a sklovitá.

5

Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat vyloupané a rozpůlené švestky nebo jiné ovoce; záleží výhradně na vaší chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

30.03.2010 13:00
Moc dekuji za tento recept, jedla jsem hlavu tolikrat v indicke restauraci a az dopodud mi vrtalo hlavou, jak se dela; konecne jsem si ji mohla uvarit doma :o) doporucuji s bananem ...
02.09.2007 17:41
Recept se nachází v č.7/05, str.66
17.08.2007 14:46
krupici jsem doma měla jen jemnou a také to jde. Přijde mi to ale příliš sladké, takže cukru příště uberu.Skvělý recept!
10.06.2007 19:27
Můžu jenom doporučit! Dáváme si ji se sestrou ve vegetariánské restauraci a kupujeme si ji jako lahůdku ještě domů na večer :-)

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč