Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem

Tomuto efektnímu dezertu se také říká aljaška. Využívá dokonalých tepelněizolačních vlastností sněhu z bílků – díky němu se zmrzlina uvnitř nerozteče.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy:
Pečení: 20 minut Mražení: přes noc
P
Zmrzlina

Ingredience

    • slunečnicový olej na vytření formiček
    • 500 ml kvalitní vanilkové zmrzliny
    • 200 g třešňového nebo višnového džemu
    • 2 lžíce třešňové pálenky nebo griotky
    • 100 g másla, změklého + na vymazání formy
    • 100 g plátků mandlí
    • 85 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • 2 vejce, zlehka prošlehaná + 3 bílky
    • 225 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Čtyři formičky ve tvaru bábovek nebo misky (každá o objemu aspoň 175 ml) vytřete olejem a vyložte potravinářskou fólií. Rozdělte do nich zmrzlinu a uprostřed vytvořte důlek. Smíchejte džem se dvěma lžičkami pálenky a důlky naplňte. Zakryjte a dejte na noc do mrazničky.

2 Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte máslem čtvercovou formu o hraně 20 cm. Odložte dvě lžíce mandlí a zbytek rozmixujte najemno. Mleté mandle dejte do mísy spolu s moukou, máslem, celými vejci a 100 g cukru. Šlehejte dohladka a vylijte do připravené formy. Pečte 15–18 minut, až bude těsto zlatavé a na dotek pružné. Nechte vychladnout na mřížce. (V této chvíli ho můžete nechat 24 hodin odpočívat, ale zabalte ho, aby neoschlo.)

3 Z těsta vykrojte kolečka nebo jiné tvary, které odpovídají formičkám, které jste naplnili zmrzlinou. Vykrojená kolečka by měla být o 1–2 cm větší. Pokropte je zbývající pálenkou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Z bílků ušlehejte sníh; ke konci do něj zašlehejte zbytek cukru tak, abyste získali lesklou a pevnou hmotu.

4 Až budete chtít dezert podávat, předehřejte troubu na 220 °C. Vyklopte zmrzlinu na piškoty a odstraňte fólii. Zmrzlinové kopečky pokryjte sněhem pomocí malé špachtle tak, aby ani kousek nevykukoval. Posypte plátky uschovaných mandlí a dejte péct do rozpálené trouby asi na 3 minuty, až špičky sněhu začnou hnědnout. Přendejte na dezertní talíře a okamžitě podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Zmrzlinu snáze vyklopíte, když formičku rychle vnoříte do horké vody nebo na ni na kratičkou chvíli položíte utěrku namočenou do horké vody.
  • Sněžné kopce naplňte co nejkvalitnějším džemem s kousky ovoce. Zkuste třeba Schwartau extra višeň nebo třešňový džem St. Dalfour.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sváteční vegetariánské menu

Sváteční vegetariánské menu

Přidat komentář