Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční cupcaky s medovými perníčky

Roztomilé minidortíky mohou být sladkou tečkou nedělního oběda nebo se jimi můžete jen tak rozmazlovat během pošmourných zimních dnů...

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 12 cupcaků
Doba přípravy: Více než hodinu
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 225 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 225 g másla, změklého
    • 225 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 4 vejce, pokojové teploty, prošlehaná

    NA KRÉM

    • 3 bílky
    • 165 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 230 g másla

    NA PERNÍČKY

    • 650 g hladké mouky + na podsypání
    • 250 g krupicového cukru
    • 1 kypřicí prášek do perníku
    • 1–2 lžičky perníkového koření 
    • 5 žloutků (bílky použijte dále)
    • 90–110 g másla, nakrájeného
    • 6–9 lžic medu
    • 3–4 bílky + kakaový prášek dle potřeby
    • 1 bílek + moučkový cukr dle potřeby

Příprava jídla

1 Začněte pečením a zdobením perníčků. Prosátou mouku, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření dejte na vál a v hromádce udělejte důlek. Do něj dejte žloutky, nakrájené máslo a med a rukama vypracujte těsto. Bude to trvat dlouho a těsto se nebude chtít spojit, ale vydržte. Pokud to přece jen nepůjde, přidejte trochu másla nebo medu (v žádném případě nepřilévejte tekutinu – hotové perníčky by po upečení ztvrdly!). Jakmile se těsto spojí, udělejte z něj kouli, zabalte ji do fólie a dejte do chladničky odpočinout, nejlépe přes noc.

2 Před pečením nechte těsto asi hodinu při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rozdělte na několik částí, z každé na pomoučeném válu vyválejte asi 3mm plát a vykrajujte vločky, hvězdičky či jiné tvary. Skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 5–7 minut dorůžova.

3 Okamžitě po vytažení za horka perníčky potírejte bílky rozšlehanými s kakaem a nechte důkladně zaschnout. Poslední bílek utřete v misce s moučkovým cukrem na hustou a dokonale hladkou polevu. Dejte ji do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Můžete použít i cukrové perličky.

4 Na cupcaky předehřejte troubu na 175 °C. Dvanáct formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky. Prosejte mouku a kypřicí prášek. Máslo, cukr a sůl dejte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do světlé pěny. Za vysokých otáček pomalu přilévejte rozšlehaná vejce. Snižte otáčky a po třetinách vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Rozdělte těsto do košíčků tak, aby byly naplněné ze dvou třetin. Pečte 15–20 minut. Pak vyjměte z formy  a nechte vychladnout na mřížce.

5 Na krém dejte do mísy bílky, cukr a sůl. Mísy umístěte nad vodní lázeň na střední plamen a za stálého míchání nechte rozpustit cukr (bílky nesmějí projít varem!). Mísu sundejte z vodní lázně a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté do nich vmíchejte hnětacími metlami po částech máslo. Hotový krém přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na muffiny.

NĚCO NAVÍC

Z této dávky těsta napečete 3–4 plechy perníčků – ty, které nepoužijete na cupcaky, rozdejte jako dárečky nebo s nimi ozdobte stromeček.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

Perníkové stromečky

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

14x perníčky

34 úžasných vánočních sladkostí

reklama

Přidat komentář