Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasická vánočka

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odedávna. Upečte si jednu také vy!

Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
46 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 velkou nebo 2 menší
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 60 minut
PT45M
Pečení 0:45
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 1 kg hladké mouky
    • 125 g másla
    • 100 g voňavého (domácího) sádla, nebo másla, můžete zkusit přepuštěné
    • 50 g droždí
    • cca 350 ml vlažného mléka
    • 175 g krupicového cukru
    • 2 velké nebo 3 malé žloutky
    • 1/2 lžičky soli
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • 100 g rozinek pokropených rumem
    • 50 g citronátu nebo kandované citronové/citrusové kůry, na nudličky
    • 100 g nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
    • 1 prošlehané vejce na potření
    • moučkový cukr (může být s vanilkou) na poprášení

Příprava jídla

1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem, citronát a mandle.

2 Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; viz Škola pečení dole. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.) Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede.

3 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi vánočky sladší, zvyšte množství cukru na 250 g.
  • Od velikonočních mazanců se vánočky původně vzhledem k sezoně odlišovaly množstvím žloutků či vajec, mohly být dokonce i úplně bez nich. Jejich pečení dříve na venkově narušoval tzv. brusař – maškara, která když pronikla do domu, škodolibě odváděla pozornost od těsta a od pečení.

Škola pečení: vánočka

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je...

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánočka

Přidat komentář