Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: vánočka

Škola pečení: vánočka
sdílet:

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je klasická vánočka spíš pro zkušené, i zkušenosti je třeba získat! Kromě ní vám nabízíme také recept na jednoduchou tvarohovou vánočku bez pletení a tradiční švédské pečivo Lussekatter.

TIPY & TRIKY

kynuté těsto na vánočku

  • + TEPLO Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly stejnou pokojovou teplotu. Důležité je včas vyndat z lednice vejce! Pokud máte chladnější spíž, ponechte dost dlouho dopředu v teplé místnosti i mouku.
  • + ZADĚLÁVÁNÍ Správně propracované těsto poznáte tak, že na něm při hnětení vyskakují bubliny.
  • + ROZINKY i ořechy, citronát a mandle můžete také sypat mezi jednotlivá patra vánočky. V námi navrženém postupu se sice jejich chuť lépe prolne s těstem, ale začátečníkům by mohlo vadit, že se těsto kvůli nim při válení více trhá.

JAK NA TO

těsto na vánočku  

  • + MÍSA Ideální nádoba na hnětení těsta a jeho následné kynutí je keramická, kameninová, kovová, smaltovaná nebo skleněná mísa. Čím větší, tím lépe se budete moci do těsta opřít. Hotové těsto před kynutím lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou.
  • + A ZASE TEPLO Nemáte-li v kuchyni teplotu okolo 25 °C, dejte těsto kynout k topení nebo do nejteplejší místnosti. Při nižších teplotách se kynutí zpomaluje. Při práci s kynutým těstem v zimě raději nevětrejte. Pozor ale i na to, abyste těsto nepřehřáli (přes 50 °C). 
  • + JISTOTA Bojíte se, že vám těsto přesto nevykyne? Dopřejte mu teplé místo bez průvanu, ale pokud možno vlhké. Ideální je zavřít ho do vypnuté (!) trouby. Mísu s těstem dejte na mřížku a pod ni umístěte pekáč plný horké vody.

JAK NA PLETENÍ

pletení vánočky

  • + TRADIČNÍ schéma pletení vánočky je ze čtyř, tří a dvou pramenů. Jejich vázání naznačuje obrázek vpravo. Pokud by vám pletení ze čtyř pramenů dělalo potíže, jednoduše upleťte jeden cop ze tří silnějších pramenů, druhý ze tří menších pramenů a třetí ze dvou menších.
  • + NEUTAHUJTE Copy na vánočku jsou lepší volné, protože těsto ještě bude kynout a nabývat na objemu.
  • + UPEVNĚNÍ Jednotlivá patra můžete pro lepší soudržnost ,podmáznout‘ vlažnou vodou. Pojistkou je špejle vpíchnutá napříč patry do každého z konců vánočky.
  • + SLOŽITÉ? Podívejte se na video a naučte se s Darinou plést vánočku krok za krokem.

RECEPTY

+ klasická vánočka
+ jednoduchá tvarohová vánočka
+ Luciiny kočičky (Lussekatter)

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč