0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: vánočka

Škola pečení: vánočka
sdílet:

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je klasická vánočka spíš pro zkušené, i zkušenosti je třeba získat! Kromě ní vám nabízíme také recept na jednoduchou tvarohovou vánočku bez pletení a tradiční švédské pečivo Lussekatter.

TIPY & TRIKY

kynuté těsto na vánočku

  • + TEPLO Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly stejnou pokojovou teplotu. Důležité je včas vyndat z lednice vejce! Pokud máte chladnější spíž, ponechte dost dlouho dopředu v teplé místnosti i mouku.
  • + ZADĚLÁVÁNÍ Správně propracované těsto poznáte tak, že na něm při hnětení vyskakují bubliny.
  • + ROZINKY i ořechy, citronát a mandle můžete také sypat mezi jednotlivá patra vánočky. V námi navrženém postupu se sice jejich chuť lépe prolne s těstem, ale začátečníkům by mohlo vadit, že se těsto kvůli nim při válení více trhá.

JAK NA TO

těsto na vánočku  

  • + MÍSA Ideální nádoba na hnětení těsta a jeho následné kynutí je keramická, kameninová, kovová, smaltovaná nebo skleněná mísa. Čím větší, tím lépe se budete moci do těsta opřít. Hotové těsto před kynutím lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou.
  • + A ZASE TEPLO Nemáte-li v kuchyni teplotu okolo 25 °C, dejte těsto kynout k topení nebo do nejteplejší místnosti. Při nižších teplotách se kynutí zpomaluje. Při práci s kynutým těstem v zimě raději nevětrejte. Pozor ale i na to, abyste těsto nepřehřáli (přes 50 °C). 
  • + JISTOTA Bojíte se, že vám těsto přesto nevykyne? Dopřejte mu teplé místo bez průvanu, ale pokud možno vlhké. Ideální je zavřít ho do vypnuté (!) trouby. Mísu s těstem dejte na mřížku a pod ni umístěte pekáč plný horké vody.

JAK NA PLETENÍ

pletení vánočky

  • + TRADIČNÍ schéma pletení vánočky je ze čtyř, tří a dvou pramenů. Jejich vázání naznačuje obrázek vpravo. Pokud by vám pletení ze čtyř pramenů dělalo potíže, jednoduše upleťte jeden cop ze tří silnějších pramenů, druhý ze tří menších pramenů a třetí ze dvou menších.
  • + NEUTAHUJTE Copy na vánočku jsou lepší volné, protože těsto ještě bude kynout a nabývat na objemu.
  • + UPEVNĚNÍ Jednotlivá patra můžete pro lepší soudržnost ,podmáznout‘ vlažnou vodou. Pojistkou je špejle vpíchnutá napříč patry do každého z konců vánočky.
  • + SLOŽITÉ? Podívejte se na video a naučte se s Darinou plést vánočku krok za krokem.

RECEPTY

+ klasická vánočka
+ jednoduchá tvarohová vánočka
+ Luciiny kočičky (Lussekatter)

Související články

Co se zbylou vánočkou?
  • Tipy a triky

Co se zbylou vánočkou?

Zůstala vám vánočka, pomalu začíná tvrdnout a nikomu se do ní nechce. Pošlete ji do druhého kola a hned se po ní zapráší!   ...
Dokonalá vánočka krok za krokem
  • Tipy a triky

Dokonalá vánočka krok za krokem

Vůni a chuti doma upečené vánočky se nic nevyrovná. Ta dělá ty pravé Vánoce. Posnídejte letos také s láskou připravenou poctivou vánočku....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit