Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Luciiny kočičky (Lussekatter)

Lussekatter čili Luciiny kočičky (koláčky) jsou tradiční švédské pečivo. Jí se během adventu a obzvlášť ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Říká se, že noci upije, ale dne nepřidá, a s tím nejspíš souvisí i jejich zářivá barva.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 35-50 kousků
Doba přípravy:
Pečení: 8 minut
P
Chléb a pečivo Ostatní

Ingredience

    • 150 g másla
    • 500 ml mléka
    • 50 g droždí
    • 1 g šafránu (lze vynechat nebo nahradit kurkumou)
    • 250 g tvarohu v kostce (ne z vaničky)
    • 100 g krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • cca 700 g hladké mouky

    Na potření a ozdobu
    • 1 vejce, prošlehané
    • rozinky (cca 100 g)

Příprava jídla

1 V rendlíčku rozpusťte máslo. Přilijte mléko a zahřejte na teplotu lidského těla. Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán. Zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypávejte mouku tak, abyste pohodlně mohli vypracovat hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.

2 Těsto prohněťte a rozdělte na 35–50 dílů. Vyválejte z nich hádky a z nich tvarujte ,esíčka‘ či jiné tvary – můžete je třeba křížem spojit. Položte na plech vyložený pečicím papírem.

3 Nechte ,kočičky‘ 30 minut kynout na plechu; mezitím předehřejte troubu na 225 °C. Pečivo potřete vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte uprostřed trouby zhruba osm minut.


Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář