
Luciiny kočičky (Lussekatter)
Lussekatter čili Luciiny kočičky (koláčky) jsou tradiční švédské pečivo. Jí se během adventu a obzvlášť ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Říká se, že noci upije, ale dne nepřidá, a s tím nejspíš souvisí i jejich zářivá barva.
Ingredience
- 150 g másla
- 500 ml mléka
- 50 g droždí
- 1 g šafránu (lze vynechat nebo nahradit kurkumou)
- 250 g tvarohu v kostce (ne z vaničky)
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- cca 700 g hladké mouky
- 1 vejce, prošlehané
- rozinky (cca 100 g)
Na potření a ozdobu
Příprava jídla
1 V rendlíčku rozpusťte máslo. Přilijte mléko a zahřejte na teplotu lidského těla. Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán. Zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypávejte mouku tak, abyste pohodlně mohli vypracovat hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.
2 Těsto prohněťte a rozdělte na 35–50 dílů. Vyválejte z nich hádky a z nich tvarujte ,esíčka‘ či jiné tvary – můžete je třeba křížem spojit. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
3 Nechte ,kočičky‘ 30 minut kynout na plechu; mezitím předehřejte troubu na 225 °C. Pečivo potřete vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte uprostřed trouby zhruba osm minut.
Přidat komentář