Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí s vůní Orientu

S čerstvým jehněčím masem se dají dělat divy. K masu v orientální úpravě si nalijte silnější suché červené víno, skvělou volbou bude třeba malbeck.

Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
marinování 3 hodiny
PT2H30M
Dušení 2:30
Maso Asijská

Ingredience

    • 2 kg jehněčího masa (třeba z kýty nebo plece), na kostky
    • 2 lžičky kari koření
    • 1⁄2 muškátového oříšku, nastrouhaného
    • 2 dlouhé chilli papričky, zbavené semínek, jemně nasekané
    • 6 velkých stroužků česneku, na plátky
    • 6 bobkových listů
    • 2 menší svitky skořice
    • 10 kuliček černého pepře
    • 1 lžička kuliček nového koření
    • 7 hřebíčků
    • 5 lžic jablečného octa
    • 6 lžic slunečnicového oleje
    • 2 velké cibule, na kolečka
    • 2x 400g konzerva sekaných rajčat
    • mořská sůl (nejlépe vločky)
    • 2 vrchovaté lžíce třtinového cukru

Příprava jídla

1 Jehněčí maso dejte do větší mísy, posypte kari kořením a muškátovým oříškem, dobře promíchejte. Vmíchejte nasekané chilli papričky. Přidejte česnek, bobkové listy, skořici, pepř, nové koření a hřebíček. Znovu promíchejte, tak aby bylo celé koření a česnek rovnoměrně rozmístěné mezi kousky masa. Pocákejte třemi lžícemi octa. Přiklopené nechte marinovat 3 hodiny.

2 V hrnci rozpalte dvě lžíce oleje a zprudka na něm ze všech stran osmahněte maso. Pracujte rychle, aby se koření a česnek, s nimiž se maso marinovalo, rozvoněly, ale ještě se nezačaly připalovat. Pak jehněčí z hrnce vyndejte, přilijte trochu oleje a dozlatova na něm osmahněte cibuli. Přidejte zbytek octa a ze dna oškrábejte případné připečeniny.

3 Do kastrolu vraťte maso a promíchejte ho s cibulí. Přidejte rajčata, sůl, cukr a 150 ml vody. Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a dejte na 2 až 2 a 1/2 hodiny dusit do trouby předehřáté na 170 °C. Servírujte s rýží.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí plec na víně

Jehněčí kebab

Jehněčí krk pečený na másle s bramborami

Jehněčí pilaf s cizrnou

Dušené jehněčí kolínko se špenátem a bramborami

Přidat komentář