Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Cheesecake

Popis receptu: 
podle Kuchařky pro dceru
Autor: Zbyněk Šrubař
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    180 g čokoládových sušenek esíčka, 400 g lučiny nebo jiného krémového sýra, 80 g másla, 60 g mletého cukru, 2 vejce (L) - nebo 3 malá; Pozn.: při přípravě musí mít suroviny pokojovou teplotu, proto je vyndejte z ledničky včas - cca 2 hodiny předem.

Příprava jídla

1. Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku (není nutné), rozdrťte válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. 2. Skleněnou zapékací misku (ideálně průměr 24 cm) vyložte pečícím papírem, příp. dobře vymažte rozpuštěným máslem. 3. Sušenkovou hmotu přesypte do připravené formy, rozhrňte do stené vrstvy po celém dnu formy a pčelivě upěchujte skleničkou s rovným dnem. Formu uložte do lednice. 4. Aby Vám koláč v troubě nevyběhl a při chlazení zase nespadnul, je třeba věnovat vymíchání krému jemnou péči. Nejprve rozetřete do hladka smetanový sýr či jeho alternativu. Několikrát při tom přestaňte a gumovou stěrkou setřete sýr ze stěn. Do hmoty se musí dostat co nejméně vzduchu, proto míchejte jen co nejkratší možnou dobu. Jakmile je sýr hladký, přidejte cukr a postup opakujte, znovu musíte získat hladký krém. Pak totéž opakujte s vajíčky, vmíchejte je jedno po druhém. Čím více se budete blížit ke konci, tím méně mixujte (tj. v robotu). Krém nalijte na vychlazený sušenkový základ a nechte 5 minut odpočívat, aby případné vzduchové bublinky opustily střežený prostor. 5. Troubu předehřejte na 160°C, nepoužívejte horkovzdušný oběh. Přiveďte k varu 1,5 l vody. So trouby vložte prázdný pekáček (příp. celokovový kastrol), dost velký na to, aby pojal formu s koláčem. Přeneste do něj formu a do pekáčku nalijte tolik vroucí vody, aby dosahovala zhruba do 1/2 výšky formy. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte. 6. Poklepejte na okraj formy lžící (nebo jemně zaklepejte zapékací miskou). Jestliže se prostředek dortu třese jako sulc a přitom už není tekutý, máte dopečeno. Kdybyste pokračovali dál, dort vám popraská a přepeče se. Pokud ještě uprostřed vidíte příliš tekutý krém, pokračujte dalších 5 minut a test zopakujte. Jakmile je dort upčený, vypněte troubu, pootevřete dvířka o pár centimetrů a koláč nechte ve vodní lázni zvolna vychládat. Po půlhodině ho vyndejte ven na kuchyňskou linku a jakmile vychladne úplně, dejte ho do lednice. Po 8 hodinách chlazení by měl být plně ztuhlý a připravený na defilé. 7. Pokud je dort popraskaný nebo jinak poškozený, lze to zamaskovat nánosem další vrstvy, např. ušlehané šlehačky, ovoce, čokoládové glazury. Dort se nejlépe krájí nahřátým nožem (pomůže vám vysoká sklenice plná horké vody a utěrka).

Přidat komentář