Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trhanec s meruňkami

Sladká tečka, po které se nestačíte olizovat. Pokud chcete tuhle dobrotu původem z Rakouska podávat jako hlavní chod, zvyšte množství surovin aspoň na dvojnásobek.

Vydání: 2010/7
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5M
Vaření 0:05
Středoevropská

Ingredience

    • 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
    • špetka soli
    • 250 ml mléka
    • 150 g polohrubé mouky
    • 1 lžíce nasekaných lístků máty nebo meduňky + pár lístků na ozdobu
    • šťáva a kůra z 1/2 biocitronu
    • 2–3 lžíce krupicového či třtinového cukru
    • 500 g meruněk, rozpůlených, bez pecek
    • 100 ml vody nebo bílého sladšího aromatického vína jako tramín či muškát
    • 50–100 g másla
    • moučkový cukr na poprášení
    • 40 ml Apricot brandy (nemusí být)
    • šlehačka, zakysaná smetana, mascarpone, našlehaný tvaroh… k podávání

Příprava jídla

1 Meruňky vložte do kastrolu a posypte lžící až dvěma cukru, podle jejich kyselosti. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, meruňky nezměknou a nepustí šťávu. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vína. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a podle chuti doslaďte. Odložte stranou.

2 Žloutky prošlehejte se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypte prosátou mouku, vmíchejte nasekanou mátu či meduňku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Z bílků a lžíce cukru ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

3 Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji kouskem másla. Lžící rozetřete část těsta po celé pánvi. Pečte po obou stranách dozlatova. Takto postupně upečte všechny čtyři placky. Na talíři je roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kusy a rozdělte na ně meruňky i se šťávou. Poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty nebo meduňky a ihned podávejte se zakysanou smetanou, mascarpone či tvarohem; můžete zakápnout likérem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Trhanec s jablky

20x sladké meruňky

Přidat komentář