Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená jablíčka s datlemi

Jednoduché a naprosto delikatesní.
Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 25 minut
P
Česká

Ingredience

    • 3 velká pevná a kyselejší jablka
    • 1/2 biocitronu
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžíce vanilkového cukru
    • 80 g jader nesolených pistácií, dle chuti
    • 120 g nasekaných datlí, bez pecky
    • 2 lžíce jablkovice nebo calvadosu
    • 1 lžíce rybízové zavařeniny (výborná je Schwartau)
    • 1 lžíce másla + trocha na vymazání formy
    • 3 lžíce medu, na zakapání
    • 100 g krupicového cukru na karamel (viz Tipy & triky)
    • 150 g kysané smetany k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte náplň: datle oloupejte, vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Oříšky nasekejte a promíchejte s džemem, datlemi, pálenkou a nastrouhanou citronovou kůrou.

2 Jablka omyjte, podélně rozkrojte napůl a stopky ponechte. Kulatým vypichovátkem vykrojte jádřince a jablíčka kulatě vydlabejte, aby vznikl otvor pro náplň. Vnitřek jablek zakapejte ihned citronovou šťávou a poprašte vanilkovým cukrem a skořicí. Naplňte jablka a naskládejte je do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Pečte 20–25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Zakapejte medem, karamelem, ozdobte a podávejte se smetanou.

TIPY & TRIKY
✷ Aby jablíčka stála rovně v zapékací misce, lehce je seřízněte.

✷ Cukr rozpusťte v nepřilnavé pánvi na zlatý karamel a lžící udělejte na pečicí papír ozdoby libovolných tvarů. Nechte ztuhnout, stáhněte z papíru a ozdobte jím jablíčka. Zbylý karamel v pánvi rozvařte s troškou vody a zakápněte jím povrch jablek a smetanu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Boží hod hezky česky

Boží hod hezky česky

Dalamánky s datlemi a fíky

Datle v marcipánu

Medový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Zakousněte se do jablka

Zakousněte se do jablka

Pětkrát pečená jablka

Pětkrát pečená jablka

Jak snadno oloupat jablka

Jak snadno oloupat jablka

Jablka pečená na medu

Jablka podle koketky

Jablka s marcipánem

Jablka v karamelu

Jablka zapečená se sýrem

Karamelová jablka

Kořeněná pečená jablka

Vepřová roláda na jablkách

Zasněžená jablka

Přidat komentář