Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S mascarpone, ciderem i po francouzsku aneb 9krát pečená jablka

S mascarpone, ciderem i po francouzsku aneb 9krát pečená jablka
ZDROJ: Apetit

Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé koření, med, krémové mascarpone nebo je třeba posypte křupavými oříšky. Pečená jablka vám budou chutnat nejen v sychravých dnech!

 

Které druhy jablek se na zapečení například hodí:

  • Rubín
  • Gala
  • Jonagold
  • Šampion

Jablka a rum  

Rum, jablka, skořice a med si spolu velmi rozumí. V tomto receptu najdete ještě pomeranče, banány a mango. Nic ale nezkazíte tím, když zůstanete jen u čtyř tradičních ingrediencí. Jen upozorňujeme, že vůně, která se při pečení line z trouby, je silně návyková. 

Smetanová láva 

Vzhledově připomínají sopku, ze které vytéká láva v podobě smetany. Z jablek stačí vykrojit jadřinec a do otvoru nasypat rozinky se skořicí. Oříškovou drobenku budete mít hotovou raz dva. Podávat je můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou. 

Jablka a mascarpone 

Mimořádně harmonické spojení jablek se skořicí a rozinkami znáte ze závinu, taštiček i koláčů. Díky kopci mascarpone ovoněného vanilkou i jedlým jablečným dezertním talířkům získáte body jak za jednoduchost, tak za originalitu. 

Jablka po francouzsku 

Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě, ale pochutnáte si na nich i v teplejších měsících. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem. 

Jablka, cider a pomerančová kůra 

Cider se z jablek vyrábí, takže se v jablečných dezertech cítí doslova jako doma. Při výběru se zaměřte na kvalitu, měl by být vyrobený z čerstvě vylisovaného moštu, se zbytkovým cukrem (dezertní). A nezapomeňte přidat pomerančovou kůru! 

  • První záznam o receptu na pečená jablka pochází pravděpodobně z londýnské kuchařky „The Accomplisht Cook“ z roku 1685.
  • Recept zahrnoval oloupaná jablka překrojená na čtvrtky, která se pekla na červeném víně, citronu, kandovaných ořeších a pomerančích. 
  • U nás mají recepty na pečená jablka v různých podobách také dlouhou historii. Do svých kuchařek je zahrnuly Magdalena Dobromila Rettigová i Anuše Kejřová, která jablka doporučila podlít smetanou.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč