Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Ostatně, vyzkoušejte to sami!

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
36 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Vaření 0:45
Indická

Ingredience

    • 150 g půlené červené čočky, propláchnuté
    • 100 g fazolek mungo
    • 1 zelená chilli paprička, bez semen, jemně nasekaná
    • 4 celé červené chilli papričky, nasucho opečené
    • hrst listů koriandru, jemně nasekaných
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1–2 lžíce olivového oleje
    • 1 malá cibule, velmi jemně nakrájená
    • 1 velký stroužek česneku, jemně nasekaný
    • 1 soudkovité rajče z konzervy rozmixované s 1 lžící šťávy
    • 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
    • 1/2 lžičky garam masaly
    • arabský chléb, nasucho opečený, k podávání

Příprava jídla

1 Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu. Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.

3 Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.

NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Arabský kotlík s čočkou a kuřetem

Azuki dip

Rajčatová omáčka s azuki

Sladká zelenina s azuki

Čočka s meruňkovým džemem

Novoroční čočka na kyselo

Půst vás nezaskočí!

Zamilujte si luštěniny

Komentáře

Obrazek uzivatele
vynikajici recept,pouze nemam rada ostre,tak vynechavam chilli.

Přidat komentář