Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Banánovo-karamelový dort

Dokud neochutnáte, neuvěříte, že může být něco tak dobrého. Dvojice banány a karamel je něco jako jahody a šampaňské, Romeo a Julie nebo párek a hořčice. Tohle prostě musíte poznat! Budete ho dělat znova… a znova… a znova…

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
140 (hlasů)
Počet porcí: na 12 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT20M
Vaření 0:20
Dort

Ingredience

    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 250 g vašich oblíbených sušenek

    NA NÁPLŇ

    • 100 g másla
    • 100 g tmavého třtinového cukru
    • 400 g slazeného kondenzovaného mléka

    NA OZDOBENÍ

    • 4 malé banány, nakrájené na plátky
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 1 sáček ztužovače šlehačky (nemusí být)
    • strouhaná čokoláda

Příprava jídla

1 Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte do formy o průměru 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm a dejte chladit.

2 Připravte náplň. V nepřilnavé pánvi nebo kastrůlku na mírném ohni zahřejte máslo a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Sejměte, nechte minutu vychladnout a přidejte kondenzované mléko. Vraťte na oheň, zvolna přiveďte k varu a pak nalijte na sušenkový základ. Po vychladnutí dejte asi na 3 hodiny do chladničky.

3 Před podáváním vyjměte dort z formy a položte ho na servírovací talíř. Ušlehejte smetanu (případně se ztužovačem), zamíchejte do ní polovinu banánů a navršte na karamelový krém. Ozdobte zbylými banány a posypte čokoládou.

NĚCO NAVÍC
Když náplň trochu teče, dort chutná nejlíp. Pokud vám jde o vzhled a potřebujete, aby dezert ,držel‘, rozmíchejte v kondenzovaném mléku 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku. Náplň bude stále výborná, ale trochu změní chuť – bude připomínat měkké karamelky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelové řezy s jablky a ostružinami

Zmrzlina bez potíží a pucků

Kořeněný crème brûlée

Šampaňský krém s rozinkami

Limetový koláč

Horký čokoládový dortík

Vanilkový dort s malinovým krémem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort byl sice chuťově výborný, ale i když jsem dodržela množství sušenek a másla, ze kterých se dělá korpus...při sundávání rámu formy se kraje bortily. Dále se mi pak vůbec nespojil cukr s máslem - mají se zahřívat spolu v kastrůlku až vznikne karamel...máslo se pořád od cukru oddělovalo. Při krájení náplň netekla trochu, ale dost! Takže příště asi bude přece jen lepší zahustit pudinkem.
Obrazek uzivatele
Nápad dobrý, ale praxe nic moc. Byl recept dříve vyzkoušen než publikován? Karamel na plotně po minutě chladnutí ztuhl jako kámen a bylo pak potřeba s kondenzovaným mlékem dlouho vařit. Klást banány na vyšlehnou šlehačku mi taky nepřijde úplně šťastné. Karamelu bylo na velikost korpusu příliš mnoho.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Olejníková,
mrzí nás, že Vás recept potrápil a děkujeme za zpětnou vazbu! Recept vyzkoušen byl, kolegyně na něj s láskou vzpomínají a výsledek je koneckonců vidět na fotografii.
Máte ovšem pravdu, že doba vaření karamelu je zavádějící, to vždy trvá poměrně dlouho, raději ji tedy prodloužíme. Dnes můžete tento krok jednoduše obejít - karamelizované kondenzované mléko seženete zcela běžně v obchodech. Stačí ho nahřát a použít, čas na přípravu dezertu se tak opravdu výrazně zkrátí.
Otázka množství karamelu je lehce sporná, v redakci vyvolala docela velkou diskuzi. Zřejmě opravdu záleží na tom, jak moc velkou láskou ke karamelu hoříte :-). Ven poteče vždy, někoho to naplňuje naprostou blažeností, jiní by také trochu ubrali. Takže tohle bychom ponechali na Vaší vlastní chuti, protože je to opravdu individuální záležitost.
Co se týče šlehačky a banánů - bohužel nevíme, k jakému problému došlo a jakou šlehačku jste použila, ale pokud zvolíte opravdu tučnou smetanu (33–40 %), neměly by banány dělat potíže :-(. U 40% bychom si možná dokonce troufli vynechat ztužovač.
Některé recepty postupují jinak - do korpusu se naskládají plátky banánů, zalijí se karamelem a šlehačkou se pak zdobí pouze nahoru. Možná by Vám tenhle postup sednul více.

Věříme, že podruhé už bude dort dokonalý, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Když potřebuji do dortu karamel, koupím sáček karamelek a ty pak s několika lžícemi mléka
na mírném ohni rozpustím. Mléka dáte tolik, jak hustý karamel chcete. Já obvykle dávám asi tři na sáček.

Přidat komentář