Dýňový koláč

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.57143
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: minimálně 40 minut Vychladnutí: 1,5 hodiny Grilování: 3 minuty

Ingredience

    • 300 g hladké mouky + ještě trochu
    • na posypání válu
    • špetku soli
    • 180 g másla nebo hery
    • 3–4 lžíce studené vody

    Na náplň:
    • 450 g dužiny dýně, nakrájené na kostky
    • 400 g neslazeného kondenzovaného mléka
    • 2 vejce
    • 160 g přírodního cukru
    • 1,5 lžičky mleté skořice
    • ½ lžičky mletého zázvoru
    • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku

    Na ořechovou krustu:
    • 60 g másla
    • 120 g nasekaných vlašských ořechů
    • 150 g přírodního cukru
    Na ozdobu:
    • 200 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1. Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.

2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.

3. Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.

4. Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.

5. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.

6. Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.

Přidat komentář