Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chřestovo-jahodový závin s rebarborou

Chřestový závin s rebarborou vyvolal v redakci rozporuplné reakce – mnohým moc chutnal, jiným spojení hořké, kyselé a sladké chuti vadilo.

Vydání: 2011/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 400 g jahod, překrájených
    • 400 g vařeného bílého chřestu
    • 100 g mletých mandlí
    • 80 g krystalového cukru
    • mletá skořice na dochucení
    • 500 g listového těsta
    • žloutek na potření těsta
    • hrst čerstvé máty + na ozdobu

    NA DROBENKU

    • 100 g másla + 100 g hrubé mouky
    • 100 g krupicového cukru

    NA REBARBORU

    • 4 stonky rebarbory, oloupané a nakrájené na kousky
    • 400 g čerstvých jahod, překrájených
    • oříšek másla + 4 lžíce krupicového cukru

Příprava jídla

1 V míse smíchejte jahody, nakrájený vařený chřest a mleté mandle. Dochuťte cukrem a skořicí. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 Těsto rozválejte na dva pláty, rozdělte na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalte jako jablečný závin. Zpracujte suroviny na drobenku. Závin potřete žloutkem, posypte drobenkou a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

3 Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm kousky rebarbory. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvařte; bude to trvat asi 20 minut, pak dochuťte nasekanou mátou.

4 Hotový závin přelijte omáčkou z rebarbory a jahod a ozdobte mátou.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Recept je převzatý z kuchařky Jiří Štift: Šéfkuchařův rok.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chřest tažený v másle a olivovém oleji

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborové koláčky

Jahodová bublanina

Jahodové semifreddo

Grilovaný tuňák se zeleninou a bazalkovým pestem

Přidat komentář