Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkový koláč s makovou drobenkou

Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
45 (hlasů)
Počet porcí: na plech 30x40cm, na asi 15 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Česká

Ingredience

    • 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
    • 500 ml smetany na šlehání 33 %
    • 400 g krupicového cukru
    • 2 sáčky vanilkového cukru
    • 500 g hladké mouky
    • 100 g loupaných mandlí, nasekaných
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 6 lžic mléka
    • 700–900 g vypeckovaných švestek

    NA MAKOVOU DROBENKU

    • 80 g másla
    • 80 g strouhanky z bílého pečiva
    • 30 g mletého máku
    • 150 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.

2 Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.

3 Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

České menu ovlivněné Vídní

České menu ovlivněné Vídní

Drobenkový koláč se švestkami a marcipánem

Drobenkový jablečný koláč

Drobenkový koláč s angreštem a mandlemi

Borůvkovo-citronový koláč s kokosovou drobenkou

Jablečné semifreddo s drobenkou

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Meruňkový koláč s ostružinami a drobenkou

Zapečené broskve s křupavou drobenkou

20x švestky nasladko

22 sladkých makových receptů

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný koláč, jen toho cukru tam dávám sotva polovinu.:-)
Obrazek uzivatele
To je ale příšerně sladké... Cukru by stačila z mého pohledu klidně polovina

Přidat komentář