
Švestkový koláč s makovou drobenkou
Do drobenky s mákem se zbláznili i ti, kteří měli pocit, že je na drobenkovém koláči nemůže nic překvapit.
Ingredience
- 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
- 500 ml smetany na šlehání 33 %
- 400 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 500 g hladké mouky
- 100 g loupaných mandlí, nasekaných
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 6 lžic mléka
- 700–900 g vypeckovaných švestek
- 80 g másla
- 80 g strouhanky z bílého pečiva
- 30 g mletého máku
- 150 g krupicového cukru
NA MAKOVOU DROBENKU
Příprava jídla
1 Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.
2 Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.
3 Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby. Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Hana Rumpíková
18. Únor 2015 14:43
Lenka Sedláková
30. Září 2015 13:27
Jana Krupičková
1. Listopad 2018 10:16