Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostružinový mřížkový páj

Ostružinovou náplň zpevní škrob, ale přitom ovoce neztratí nic ze své chuti. Příště můžete zkusit páj s mraženými borůvkami.

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Americká

Ingredience

    • 115 g změklého másla + na vymazání formy
    • 140 g přírodního cukru
    • 1 velké vejce + 1 žloutek
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 300 g hladké mouky
    • 110 g jemně mletých mandlí

    NA NÁPLŇ

    • 800 g ostružin (i mražených)
    • 200 g krupicového cukru
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 2 lžičky nastrouhané kůry z biocitronu
    • 2 lžíce másla

Příprava jídla

1 Vymažte koláčovou formu o průměru asi 25 cm. V robotu rozmixujte máslo a cukr, pak zašlehejte celé vejce a vanilku. Promíchejte mouku a mleté mandle a směs po částech přimíchejte k máslové hmotě. Každou dávku rozmixujte. Při nízkých otáčkách přidejte lžíci ledové vody. Zformujte těsto do koule a zabalte zvlášť 2/3 na koláč a 1/3 na mřížku. Dejte do ledničky na 30 minut odpočinout.

2 V míse smíchejte ostružiny, cukr, škrob, citronovou kůru a šťávu. Nechte odpočívat 20 minut, občas promíchejte a pomačkejte.

Mezi dvěma archy potravinářské fólie rozválejte větší díl těsta na plát o průměru 28 cm a vyložte jím formu včetně stěn. Předehřejte troubu na 200 °C.


Menší díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájete zhruba 1–1,5cm široké proužky. Ostružinovou náplň dejte do formy na těsto a poklaďte vločkami másla. Z proužků těsta vytvořte mřížku. Těsto potřete žloutkem. Pečte zhruba 40–45 minut dozlatova.

MŘÍŽKA 

Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je někde podvléknout, někde jen k náplni přimáčknout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný páj s drobenkou

Švestkový páj

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Klasický jablečný páj

Pekanový páj

Tradiční americké koláče

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

Přidat komentář