Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasický jablečný páj
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3588 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 414 g
Tuky 174 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi tradiční koláč z jednoduchého těsta a s lahodnou náplní. V sezoně lze jablka doplnit hrstí borůvek nebo ostružin.

Suroviny

sůl špetka
máslo 100 g
neosolené
vejce 1 ks
na potření
na poprášení
Na náplň
jablko 1,3 kg
oloupaná, různé druhy
dle chuti

Postup

1

Mouku, špetku soli, máslo a sádlo dejte do kuchyňského robotu. Pár pulzy promíchejte na drobenku tak, aby hrudky byly asi o velikosti hrášku.

2

Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě pár pulzy promíchejte, až se na nožích začne tvořit těsto. Vyklopte ho a na pomoučněné pracovní ploše zformujte kouli. Přepulte ji, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.

3

Pak jednu půlku těsta rozválejte na kolo o průměru 28 cm. Vyložte jím formu o průměru 23–25 cm a dejte ještě chladit. Mezitím si připravte jablka.

4

Jabka nakrájejte na plátky, ani moc tenké, ani moc silné. V míse je promíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Rozložte je do formy na těsto.

5

Troubu předehřejte na 190 °C.

6

Zbylou půlku těsta rozválejte na plát dostatečně velký na to, abyste jím pak zakryli jablka. Potřete okraje těsta ve formě rozšlehaným vejcem a přiložte horní díl těsta.

7

Přimáčkněte, ořízněte a pomocí prstů vytvořte vlnkovaný okraj (povrch můžete ozdobit zbylým těstem). Koláč potřete vejcem, posypte cukrem a do těsta udělejte 6–8 malých otvorů, aby mohla unikat pára. Pečte 50–60 minut dozlatova.

8

Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.
 

VLNKOVANÉ OKRAJE 

okraje koláče

Těsto přimáčkněte k bokům formy. Pak ho ořízněte a začněte dělat vlnky. Spojte palec a ukazovák jedné ruky a smačkávejte těsto do špiček/vlnek. Ukazovákem druhé ruky při tom tlačte proti těstu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Komentáře

11.10.2021 20:06
Dobrý den, Posílám svoji zkušenost s receptem.  Hledal jsem jednoduchý recept, abych zpracoval jablka, kterých  jsem náhodou dostal plnou tašku :-) Na suroviny extrémně jednoduchý recept, zaujalo mě využití sádla, které považuji za zdravou potravinu. S těstem se mi pracovalo dobře,  určitě je třeba držet se rad výše, že je třeba zpracovat ho co nejvíce za studena a co nejrychleji. Čím déle se zpracovává tím víc se trhá a lepí na váleček. Nechal jsem ho odležet přes noc. Jediné, co nechápu je množství jablek, které uvádí recept, protože jablky jsem koláč naplnil maximálně a stejně mi zbyla jablka na celý další koláč. Takže jablek mi stačila polovina. Těsta mi přišlo téměř málo, nebylo co okrájet, ani jsem nemohl vytvarovat okraje. Možná jsem měl nepatrně větší formu. Těsto bylo tenké. Chuťově vynikající, rozhodně nebylo suché. Jablka jsem osladil dvěma lžícemi medu místo cukru. Určitě recept zopakuji. Díky!
12.08.2018 08:57

recept je zly! s cestom sa neda manilupovat, aj po upeceni ostava neuveritelne drolive (nalozit na tanier sa to potom da iba ako neurcita kopa kolaca) a chuti odporne, vyjedame plnku a cesto hadzeme do kosa >( nicenie jablk toto :(

13.08.2018 10:56

Dobrý den, Katarino,
mrzí nás, že jste s těstem na koláč nebyla spokojena. Zkontrolovali jsme suroviny a postup a vše by mělo být v pořádku. S křehkým těstem, v němž je vysoký podíl tuku, se obecně pracuje složitěji: Důležité při přípravě je mít máslo (i ostatní tuk, v tomto případě tedy i sádlo) dobře vychlazené a při zpracovávání těsta postupovat velmi rychle. Před pečením musí být těsto opět vychlazené, hodina uváděná v postupu je minimum, těsto klidně může odpočívat v lednici přes noc (vydrží i více dní) a čím déle je odležené, tím lépe. Rozvalovat byste je měla studené, aby se netrhalo. Pokud je těsto před válením příliš tuhé, doporučuje se ho na požadovaný tvar nejprve naklepat válečkem a rozvalovat až od určité tloušťky. Do formy se přenáší navinuté na váleček, aby se předešlo trhání, případně na pečicím papíru, na němž se válelo. Pokud vám připadalo problematické koláč poklápět plackou z těsta, můžete ho dělat i nezakrytý a snížit množství surovin na těsto na polovinu.
Ještě poznámku k chuti těsta: možná vám nevyhovovalo sádlo v receptu (živočišný tuk se přidává do křehkého těsta kvůli zvýšení křehkosti, při pečení by měl pomáhat tvořit vrstvičky – jakoby „lístkovat“, do klasických pájů se přidával i hovězí lůj). Sádlo můžete ale s klidem nahradit máslem ve stejném poměru (tj na 300 g mouky 175 g másla – pokud by bylo těsto příliš mastné, snižte poměr na 150 g másla na 300 g mouky). Jestli se vám těsto zdálo příliš drobivé, můžete do něj ve fázi drobenky přidat 1 žloutek – bude méně křehké, ale bude držet lépe pohromadě. Chuť mohlo ovlivnit i to, že se do těsta nepřidává cukr. Chcete-li zkusit tento typ koláče ze sladšího těsta, vyzkoušejte následující recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/6724-zakryty-jablkovy-kolac.html

28.09.2015 18:31

Chuťově nelze nic vytknout, akorát vyválet celý kruh bez trhání těsta se mi ani na druhý pokus nepodařilo.

29.09.2015 14:40

Milá Leono, pomáhá vyvalovat těsto mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Zkuste to, třeba Vám to příště půjde líp.

12.08.2018 08:55

aj ste skusala ten recept? spodny diel som vyvaklana na papieri na ktorom som to preniesla, ale vrch bola mozaika z X kuskov, s cestom sa naozaj nedalo nijak rozumne manipulovat

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč