Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasický jablečný páj

Velmi tradiční koláč z jednoduchého těsta a s lahodnou náplní. V sezoně lze jablka doplnit hrstí borůvek nebo ostružin.
Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
37 (hlasů)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení Pečení: 60 minut
P
Koláč Americká

Ingredience

    • 300 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 100 g másla
    • 75 g nesoleného sádla
    • 1 vejce na potření
    • krupicový cukr na poprášení

    NA NÁPLŇ
    • 1,3 kg různých druhů jablek (např. červená Cox a zelená Golden delicious), oloupaných a zbavených jádřinců
    • asi 50 g krupicového cukru (podle chuti)
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžíce citronové šťávy

Příprava jídla

1

Mouku, špetku soli, máslo a sádlo dejte do kuchyňského robotu. Pár pulzy promíchejte na drobenku tak, aby hrudky byly asi o velikosti hrášku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě pár pulzy promíchejte, až se na nožích začne tvořit těsto. Vyklopte ho a na pomoučněné pracovní ploše zformujte kouli. Přepulte ji, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout. Pak jednu půlku těsta rozválejte na kolo o průměru 28 cm. Vyložte jím formu o průměru 23–25 cm a dejte ještě chladit. Mezitím si připravte jablka.

2

Jabka nakrájejte na plátky, ani moc tenké, ani moc silné. V míse je promíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Rozložte je do formy na těsto. Troubu předehřejte na 190 °C. Zbylou půlku těsta rozválejte na plát dostatečně velký na to, abyste jím pak zakryli jablka. Potřete okraje těsta ve formě rozšlehaným vejcem a přiložte horní díl těsta. Přimáčkněte, ořízněte a pomocí prstů vytvořte vlnkovaný okraj (povrch můžete ozdobit zbylým těstem). Koláč potřete vejcem, posypte cukrem a do těsta udělejte 6–8 malých otvorů, aby mohla unikat pára. Pečte 50–60 minut dozlatova. Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.

VLNKOVANÉ OKRAJE

Těsto přimáčkněte k bokům formy. Pak ho ořízněte a začněte dělat vlnky. Spojte palec a ukazovák jedné ruky a smačkávejte těsto do špiček/vlnek. Ukazovákem druhé ruky při tom tlačte proti těstu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný páj s drobenkou

Švestkový páj

Ostružinový mřížkový páj

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Pekanový páj

Tradiční americké koláče

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

Komentáře

Obrazek uzivatele
Chuťově nelze nic vytknout, akorát vyválet celý kruh bez trhání těsta se mi ani na druhý pokus nepodařilo.
Obrazek uzivatele
Milá Leono, pomáhá vyvalovat těsto mezi dvěma archy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. Zkuste to, třeba Vám to příště půjde líp.
Obrazek uzivatele
aj ste skusala ten recept? spodny diel som vyvaklana na papieri na ktorom som to preniesla, ale vrch bola mozaika z X kuskov, s cestom sa naozaj nedalo nijak rozumne manipulovat
Obrazek uzivatele
recept je zly! s cestom sa neda manilupovat, aj po upeceni ostava neuveritelne drolive (nalozit na tanier sa to potom da iba ako neurcita kopa kolaca) a chuti odporne, vyjedame plnku a cesto hadzeme do kosa >( nicenie jablk toto :(
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Katarino,
mrzí nás, že jste s těstem na koláč nebyla spokojena. Zkontrolovali jsme suroviny a postup a vše by mělo být v pořádku. S křehkým těstem, v němž je vysoký podíl tuku, se obecně pracuje složitěji: Důležité při přípravě je mít máslo (i ostatní tuk, v tomto případě tedy i sádlo) dobře vychlazené a při zpracovávání těsta postupovat velmi rychle. Před pečením musí být těsto opět vychlazené, hodina uváděná v postupu je minimum, těsto klidně může odpočívat v lednici přes noc (vydrží i více dní) a čím déle je odležené, tím lépe. Rozvalovat byste je měla studené, aby se netrhalo. Pokud je těsto před válením příliš tuhé, doporučuje se ho na požadovaný tvar nejprve naklepat válečkem a rozvalovat až od určité tloušťky. Do formy se přenáší navinuté na váleček, aby se předešlo trhání, případně na pečicím papíru, na němž se válelo. Pokud vám připadalo problematické koláč poklápět plackou z těsta, můžete ho dělat i nezakrytý a snížit množství surovin na těsto na polovinu.
Ještě poznámku k chuti těsta: možná vám nevyhovovalo sádlo v receptu (živočišný tuk se přidává do křehkého těsta kvůli zvýšení křehkosti, při pečení by měl pomáhat tvořit vrstvičky – jakoby „lístkovat“, do klasických pájů se přidával i hovězí lůj). Sádlo můžete ale s klidem nahradit máslem ve stejném poměru (tj na 300 g mouky 175 g másla – pokud by bylo těsto příliš mastné, snižte poměr na 150 g másla na 300 g mouky). Jestli se vám těsto zdálo příliš drobivé, můžete do něj ve fázi drobenky přidat 1 žloutek – bude méně křehké, ale bude držet lépe pohromadě. Chuť mohlo ovlivnit i to, že se do těsta nepřidává cukr. Chcete-li zkusit tento typ koláče ze sladšího těsta, vyzkoušejte následující recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/6724-zakryty-jablkovy-kolac.html

Přidat komentář