Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí světlá tlačenka

Domácí tlačenka je bezkonkurenční. Co do ní dáte, to v ní také najdete a nic vás nepřekvapí.

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: na 2,5kg tlačenky
Doba přípravy: Do 30 minut
+ tuhnutí
PT1H
Vaření 1:00
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 1,5 kg uvařené plece, kolena a laloku z ovaru (recept) nakrájené na kostky 2 x 2 cm
    • 300 g uvařeného jazyka a srdce z ovaru na kostky 2 x 2 cm
    • 300 g uvařených vepřových kůží z kolena a laloku, jemně umleté (pokud máte kůží z kolen málo, uvařte navíc asi v půl litru vývaru 400 g kůží nebo 2 vepřové nožičky)
    • asi 500 ml vývaru z ovaru a kůží
    • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
    • 1/4 lžičky mletého nového koření
    • 1–2 stroužky česneku, drcené
    • asi 2 lžičky sušené majoránky, dle chuti
    • umělý obal na tlačenku 2,5–3 l
    • 2 červené cibule, čerstvě mletý pepř, ocet a chléb k podávání
     

Příprava jídla

1

Maso z ovaru, jazyk a kousek srdce nakrájejte na stejnoměrné kostky, kůže z kolen a laloku jemně umelte a vložte do mísy. Přilijte procezený vývar zbavený přebytečného tuku, promíchejte a směs ochuťte solí, pepřem, novým kořením, česnekem a majoránkou.

2

Získat byste měli tekutou směs plnou masa; hustotu podle potřeby upravte přidáním trochy vývaru. Obal na tlačenku na jednom konci zavažte provázkem, naběračkou naplňte masovou směsí a ovažte ve svislé poloze i druhý konec tlačenky, aby vznikl pevný válec. Tlačenku vložte do hrnce s vodou, přiveďte těsně pod bod varu a zvolna táhněte 1–1,5 hodiny. Během varu tlačenku otočte.

3

Uvařenou tlačenku vyjměte, položte na prkénko, zatižte ji druhým prkénkem a nechte chladnout. Než tlačenka vychladne, otáčejte ji zpočátku v 10–15minutových intervalech, aby ztuhla rovnoměrně a maso nekleslo k jedné straně.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete plnit tlačenku do vepřového žaludku, můžete ji během vaření propíchnout, přírodní obal se zatáhne. U umělého obalu to nedělejte!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krkovice se zelným salátem

Škvarkoví šneci se zelím

Ovarová mísa s křenem

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Zabijačkový guláš dušený v troubě

Domácí škvarky

Smažené uzle (kroucance)

Přidat komentář