Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi nemá s jeho velikostí nic společného – kolibřík miluje ‚sladkosti‘ a vyhledává ty nejsladší kytky.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm olivovým olejem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Dejte stranou. Středně velký plech posypte 20 g kokosové moučky a pečte 5–8 minut, až bude kokos lehce opražený. Nechte vychladnout.
Smíchejte mouku, kypřicí prášek, přírodní cukr, kokos, jedlou sodu a skořici ve větší míse. Přidejte pokrájený ananas, rozmačkané banány, olivový olej a vejce pečlivě promíchejte. Nalijte do připravené formy a pečte přikryté alobalem hodinu a 25 minut.
Pak do středu korpusu zapíchněte dřevěnou špejli, a pokud ji vytáhnete čistou, vyndejte dort z trouby. Nechte ho deset minut stát ve formě, pak položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Mezitím si připravte krém: žervé a máslo smíchejte elektrickým šlehačem, přidejte moučkový cukr a za stálého šlehání přilijte mléko a míchejte tak dlouho, až získáte hladký krém.
Položte dort na servírovací talíř a celý ho potřete krémem. Posypte opraženým kokosem a podávejte.
Komentáře
Vynikající dort. Já jsem jen vyměnila olivový olej za řepkový - na radu velkého propagátora tohoito oleje, Michala Nikodéma.