Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

Po silném domácím vývaru se sytými knedlíčky do sebe už jen stěží nasoukáte hlavní jídlo.
Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření vývaru: 3 hodiny
P
Polévka Středoevropská

Ingredience

    • 1/2 slepice
    • 1 cibule se slupkou, rozpůlená
    • 2 žampiony
    • 1 stonek čerstvého libečku
    • kousek zázvoru (asi 2 cm), oloupaného
    • 6 kuliček celého pepře
    • 1 bobkový list
    • 1 mrkev + 1 petržel + 1/4 celeru
    • kousek pórku + 2 řapíky celeru
    • sůl
    • hrst omyté nasekané pažitky

    NA KNEDLÍČKY
    • 100 g bílé uzené slaniny
    • 100 g vařeného uzeného bůčku nebo anglické slaniny
    • 1 vejce
    • 200 g tvrdších housek
    • 200–250 ml mléka
    • 50 g hrubé mouky
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • sůl
    • špetka mletého muškátového květu

Příprava jídla

1 Slepici omyjte, vložte do hrnce a zalijte ji 2 litry studené vody. Osolte, přidejte celé kuličky pepře, oloupaný zázvor, libeček, rozpůlenou cibuli i se slupkou a očištěné žampiony a přiveďte k varu.

2 Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.

3 Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě  pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.

4 Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
  • Slepičí maso oberte, nakrájejte a odložte stranou. Můžete ho použít později třeba na rizoto nebo ho přidejte do vývaru.
  • Tyrolské knedlíčky mohou být různě velké. Pokud je vytvarujete do velikosti vlašského ořechu, vařte je zvlášť na páře nebo v osolené vodě 3–4 minuty. Knedlíky o velikosti tenisového míčku vařte 15–20 minut.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Minestrone

Květáková kari polévka

Masová soljanka

Zapečená česnečka se sýrem & vínem

Kuřecí krém s mandlemi

Přidat komentář