Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chřest tažený v másle a olivovém oleji

Opravdu čerstvý chřest chutná nejlíp ‚jen tak’. Tohle je recept pro ty, kterým se nechce  dělat s holandskou omáčkou a obyčejné přelití máslem už je omrzelo.

Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 10-15 minut
PT15M

Ingredience

    • 1 svazek (asi 500 g) zeleného chřestu
    • 1 svazek bílého chřestu
    • 3 lžíce hrubé mořské soli, nejlépe vločkové
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 250 ml rozpuštěného másla + navíc, je-li třeba
    • 250 ml panenského olivového oleje + navíc, je-li třeba
    • 3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
    • hrst pažitky a čerstvé bílé pečivo k podávání

Příprava jídla

1 Z veškerého chřestu odstraňte dřevnaté konce a bílý navíc oloupejte. Chřest dejte na mřížku postavenou nad plechem či tácem a posypte solí a cukrem, výhonky přitom otáčejte, aby se pokryly ze všech stran. Nechte 15 minut stát, pak setřete sůl a cukr vlhkou utěrkou.

2 Chřest naskládejte pokud možno v jedné vrstvě do velké pánve, zalijte máslem a olejem, aby byl zcela ponořený. Je-li třeba, přidejte přiměřená množství másla a oleje a vložte česnek.

3 Na středním plameni přiveďte směs skoro k varu, pak okamžitě stáhněte oheň na slabý a prohřívejte 10–15 minut, aby chřest změkl (jde pak snadno propíchnout vidličkou).

4 Chřest vylovte a podávejte posypaný nasekanou pažitkou a doplněný čerstvým bílým pečivem.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu s jarní zeleninou

Menu s jarní zeleninou

Chřestovo-jahodový závin s rebarborou

Dva odstíny chřestu

Přidat komentář