Jemný chřest zabalený v parmské šunce, rozpečený sýr a smetana s vínem – to je přímo chuťová symfonie .
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C.
Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů.
V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem.
Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu a křehkost.
V misce prošlehejte strouhaný sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete.
Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou.
Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí.
Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní.
Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.
NĚCO NAVÍC
Stejně můžete zapékat i bílý chřest, který je chuťově méně výrazný a jemnější. Stonky oloupejte celé od hlavičky směrem dolů. Vynecháte-li víno, můžete přidat více smetany nebo chřest jednoduše a krátce zapečte pouze posypaný parmazánem nebo jiným sýrem s kouskem másla a citronovou šťávou.
Komentáře
Tenhle recept jsem dnes vyzkoušela. Upřímně řečeno jsem se neřídila přesnými váhami a objemy a nepoužila jsem do receptu víno, ale výsledek byl výborný!