Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušená roštěná

Hezky česky

Vydání: 2012/8
Autor:
Hodnocení:
84 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Dušení: 90 minut
PT1H30M
Dušení 1:30
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg nízkého roštěnce
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 100 g hladké mouky
    • 100 g sádla
    • 1 kg cibule, nakrájené nadrobno
    • jarní cibulka na ozdobení


    NA RÝŽI

    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 370 g basmati či jiné dlouhozrnné rýže
    • jemně pokrájená jarní cibulka na ozdobu

Příprava jídla

1 Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky silné 1–2 cm a mírně je naklepejte, aby byly poddajné, nikoli tuhé. Pak roštěnky osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepněte.

2 V kastrolu na části rozpáleného sádla opékejte zprudka maso asi 1 minutu po každé straně dozlatova. Roštěnky vyjměte a dejte stranou. Přidejte zbylý tuk, do hrnce vsypte cibuli a opékejte ji asi 10 minut až do tmavě hnědé barvy.

3 Vložte maso zpět a zalijte studenou vodou tak, aby bylo potopené. Na malém plameni zvolna duste doměkka asi 90 minut. Omáčka by měla mít spíš konzistenci šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

4 Předehřejte troubu na 150 °C. Na másle zlehka osmahněte cibuli dosklovita. Vsypte rýži (neproplachujte ji), pěkně promíchejte, aby se máslem obalila, osolte, opepřete a zalijte trochou vody. Až se vstřebá, přilijte další vodu. Vodu přilévejte pomalu, postupně a za stálého míchání, aby byla vždy s rýží v rovině, a vařte – celkem 5 minut. Když je rýže takto zavařená, dejte ji do trouby na 20 minut dopéct.

5 Dušenou roštěnku podávejte s rýží a ozdobte najemno pokrájenou jarní cibulkou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

České menu na září

České menu na září

Rostbíf s křenovou remuládou

Rajská omáčka s telecím masem

Znojemská hovězí pečeně

Svíčková se žemlovými knedlíky

Přidat komentář