Vepřové vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství jednotlivých přísad můžete lehce modifikovat podle chuti (zejména to, jak pálivé vindaloo chcete), ale rozhodně neměňte množství octa! Vindaloo můžete uvařit s kuřecím, mořskými plody nebo jen ze zeleniny (brambory, hrách a kořenová zelenina).
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte pastu: zázvor nastrouhejte najemno, dejte do misky a přidejte kmín, skořici, hořčici, koriandr, kurkumu, garam masálu, kajenský pepř, ocet a cukr a vše pořádně promíchejte.
Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Přidejte česnek a cibuli a opékejte na mírném plameni dosklovita, asi 5–7 minut. Pak přisypte maso a 2–3 minuty ho opékejte dohněda. Přidejte chilli papričky, rajčata, protlak a pomalu začněte přidávat i připravenou pastu a dochuťte mletým chilli.
Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte vařit za občasného míchání asi hodinu. Vindaloo nesmí být suché, proto v průběhu přilijte asi půl šálku vody.
Vindaloo s portugalským původem
Vindaloo vzniklo v Indii v regionu Goa, a to z portugalského pokrmu vinha de alhos. Název lze přeložit jako „víno a česnek“ a šlo vlastně o ragú (nejčastěji vepřové) s vínem a česnekem, které se podávalo v období Vánoc. V Indii do vinha de alhos přibylo nejrůznější koření a chilli, víno nahradil ocet – a vindaloo bylo na světě. Kromě regionu Goa není vindaloo v Indii zdaleka tak populární, jako je tomu ve světě – hlavně v Anglii, na Středním východě, v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě(36 receptů)
- Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček(33 receptů)
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů)
- Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari(39 receptů)