Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari

Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari
ZDROJ: Apetit

Od klasického českého kuřete se smetanou a kari koření dáváme raději ruce pryč. Zato jídlo s indickou masalou nebo thajskými kari pastami úplně milujeme. Jejich výroba je jednoduchá a jídlo s nimi chutná daleko výrazněji, než se žlutým práškem. Ať preferujete kuřecí, hovězí, rybu, tofu nebo zeleninu, z našich receptů si určitě vyberete!

Pojem kari bývá nejvíc spojovaný s indickou a thajskou kuchyní. Je však mezi nimi potřeba rozlišovat, protože kulinářsky jde o odlišné pokrmy.

  • Indické kari značí pokrm nejčastěji v podobě omáčky se směsí zeleniny a brambor nebo luštěnin. Často také nese název masala. Chuť indické masale nebo kari dodává nejčastěji směs římského kmínu, kurkumy, koriandru, kardamomu, skořice a chilli. Zpravidla se dlouho vaří a podává se s rýží nebo s plackami čapátí nebo naanem. Skvělým doprovodem ke kari je hustý bílý jogurt.
  • Thajské kari označuje pokrm s řídkou omáčkou z kokosového mléka, který se připravuje z thajské kari pasty. Ta může být zelená, žlutá nebo červená – barva se odvíjí zejména od použitých chilli papriček. Chuť thajskému kari dodávají listy kafrové limety, citrónová tráva, galangal a rybí omáčka. Jeho příprava je rychlá, zelenina v něm zůstává křupavá na skus a jeho součástí jsou často krevety, ryby nebo kuřecí maso.

Žlutý prášek alias kari koření

Kari koření totiž vzniklo v Británii, když se kuchaři snažili napodobit indickou kuchyni v době, kdy na ostrovy pronikla z kolonialní Indie. Namíchaná směs měla usnadnit práci a zajistit autentickou chuť indických pokrmů.

Na první pohled se může zdát, že příprava indických jídel zabere spoustu času a navíc bude potřeba na každý pokrm nakoupit spoustu nových ingrediencí. Opak je ale pravdou, příprava kari pokrmů nezatíží časově ani finančně. Stačí totiž základní výbava koření, které dlouho vydrží.

Co by ve vaší spíži nemělo chybět, chcete-li se pustit do přípravy indického kari?

  • římský kmín
  • kurkuma
  • semínka koriandru
  • kardamom
  • garam masala
  • skořice
  • zázvor
  • chilli
  • nať koriandru

Co by ve vaší spíži nemělo chybět, chcete-li se pustit do přípravy thajského kari?

  • kari pasta (červená, zelená, žlutá nebo Massaman)
  • zázvor či galangal
  • citrónová tráva
  • kokosové mléko
  • listy kafírové limety či kafrové listy
  • čerstvé či sušené chilli papričky
  • rybí omáčka
  • nať koriandru

Jak na nejlepší kari?

Indické můžete připravit v ostřejší a pikantní variantě, kyselejší, sladší – chuťových variant je nespočet.  Thajské kari je vždycky ostřejší, což je dáno chilli papričkami obsaženými v kari pastě. Velkou variabilitu kari pokrmů podtrhuje fakt, že ho snadno připravíte jak pro masožravce, tak pro vegetariány nebo pescetariány. Čím vystřelíte každé kari do nebes?

  • Ozdobte pokrm cibulkou karamelizovanou na indickém koření.
  • Na začátku vaření přidávejte celé koření (semena koriandru, celý římský kmín, hořčičné semínko apod.) a nechte jej rozvonět na rozpáleném oleji. Mleté koření se přidává v průběhu vaření na postupné ladění chuti. Čerstvé bylinky, sušené chilli, pražené arašídy a karamelizovaná cibule se dává až na závěr při servírování.
  • S přidáváním chilli papriček buďte opatrní, ať vašim hostům nehoří ústa. Každý má rád jinou úroveň pálivosti.

Níže na vás čekají báječné kari recepty, ze kterých si vybere úplně každý milovník orientální kuchyně. Spoustu receptů navíc můžete připravit i v nepálivé variantě dětem a uvařit tak rychlý oběd nebo večeři pro celou rodinu. 

Zdroje: Delish, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč