
Čokoládová bábovka s pivem
Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!
Ingredience
- máslo a hrubá mouka na formu
- 185 ml piva stout (Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor)
- 1 lžička granulek instantní kávy
- 1/3 hrnku rozinek, propláchnutých a nadrobno nasekaných
- 200 g másla, nasekaného na kousky
- 150 g tmavé čokolády (přes 60 % kakaa)
- 250 g hladké mouky
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 185 g třtinového cukru
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 185 ml zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 185 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 225 g tmavé čokolády, nasekané
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu. V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.
2 Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.
3 Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
4 Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.
Párujte s pivem...
BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jana Petrová
29. Říjen 2014 17:34
Alena Hudcová
1. Listopad 2014 16:59
Tereza Pivcová
25. Březen 2018 14:43
Pekla sem z jedné dávky 4 minibábovky, v horkovzdušné troubě, na 160*C, hodinu a půl a byla akorát.