Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládová bábovka s pivem

Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!

Vydání: 2012/11
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Počet porcí: na 10 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Pečení 0:50

Ingredience

    • máslo a hrubá mouka na formu
    • 185 ml piva stout (Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor)
    • 1 lžička granulek instantní kávy
    • 1/3 hrnku rozinek, propláchnutých a nadrobno nasekaných
    • 200 g másla, nasekaného na kousky
    • 150 g tmavé čokolády (přes 60 % kakaa)
    • 250 g hladké mouky
    • 3/4 lžičky jedlé sody
    • 1/2 lžičky soli
    • 185 g třtinového cukru
    • 200 g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 185 ml zakysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    NA POLEVU

    • 185 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce másla
    • 225 g tmavé čokolády, nasekané

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu. V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.

2 Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.

3 Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

4 Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.

Párujte s pivem...

BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené fazole na pivě

Hotdogy s pivní cibulkou

Zapečené vepřové na pivě s toustíky

Vepřová žebírka glazovaná pivem

Pivní polévka s čedarem

Pivní delikatesy

20x dokonalá bábovka

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Úžasný zážitek v chuti! I s polovičním množstvím cukru je skvostná!
Obrazek uzivatele
Výborná bábovka, jen dvě připomínky k receptu: nepekla se 50 minut, ale asi hodinu a půl a polevy je zbytečně moc, klidně by stačila z poloviční dávky
Obrazek uzivatele
Chuťově si všichni pochvalovali, karamel a slad z piva to mu dá zvláštní chuť.
Pekla sem z jedné dávky 4 minibábovky, v horkovzdušné troubě, na 160*C, hodinu a půl a byla akorát.

Přidat komentář