Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablková bábovka s ořechy

Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových evergreenů. Tahle bábovka by mohla být jedním z nich – ať už do ní použijete jablka, hrušky, nebo švestky. 

Vydání: 2015/9
Autor:
Hodnocení:
49 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 20 minut
+ macerování
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 100g velkých rozinek, propláchnutých + cca 100ml rumu nebo brandy
    • 225g másla, změklého + na vymazání
    • 200g třtinového cukru
    • 4 střední vejce, o pokojové teplotě
    • 4 lžíce plnotučného mléka
    • 300g hladké mouky
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 2 lžičky mleté skořice
    • špetka soli
    • 150g vlašských ořechů
    • 2 jablka, zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky

    NA POLEVU

    • 100g třtinového cukru
    • 2 lžíce másla
    • 100ml smetany ke šlehání
    • 50g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

Příprava jídla

1 Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít fantastickou chuť a pěkně nabobtnají.

2 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru 25cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu najemno. 

3 Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch.

4 Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte (lze podávat teplou i studenou). 

5 Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku studenou, nechte polevu dokonale zaschnout. (V uzavřené nádobě vydrží 3 dny, mrazit ji lze bez polevy.) 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný koláč s mascarpone

Jablkové řezy frangipane

Newyorská jablečná buchta s bourbonem

Obrácený jablečný koláč s karamelem

Koláč s jablečnými vlnkami

20x dokonalá bábovka

Vášeň pro jablka

Bábovka nejen na neděli

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dnes vyzkoušeno, je opravdu vynikající :) Moje postřehy - peče se mnohem déle..tipla bych, že jsem ji měla v troubě asi 75minut, po 50 min. byla stále vlhká, tak jsem zvedla teplotu na 170°C. Použila jsem kokosový cukr a věřím, že to chuť o mnoho vylepšilo...jen už bych ho příště nedávala tolik, přeci jen by mohla být sladká o něco méně. Polevu jsem vynechala úplně. Díky za výborný recept! :)

Přidat komentář