Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Jak se zamilovat do polenty...
 

Vydání: 2013/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení: 1 hodina
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Italská

Ingredience

    • 75 g hladké mouky
    • 60 g mletých mandlí
    • 50 g hladké kukuřičné mouky (koupíte ve zdravých výživách či v supermarketu) + další na poprášení
    • 35 g hrubé kukuřičné mouky či krupice (polenty)
    • 1 lžička kypřicího prášku + trocha na poprášení
    • 140 g krupicového cukru
    • 125 g másla, změklého
    • 2 vejce + 4 žloutky
    • 1 tvrdá hruška, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky

    NA DOKONČENÍ

    • 3 hrušky
    • 150 ml marsaly nebo portského vína
    • 2 lžíce másla
    • 3 lžíce třtinového cukru
    • moučkový cukr a šlehačka

     

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte všechny druhy mouky, mleté mandle a kypřicí prášek. Šlehejte cukr a máslo do pěny a pak zašlehejte jeden po druhém žloutky a potom ještě celá vejce. Krátce promíchejte s moučnou směsí, jen tak, aby se vše spojilo. Vmíchejte kostičky hrušky a těsto přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 20 cm. Uhlaďte povrch, posypte zbývajícím cukrem a hladkou kukuřičnou moukou. Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky přepulte a vykrojte jádřinec. Dejte je do pekáčku, pokapejte marsalou nebo vínem, poklaďte máslem, posypte cukrem a pečte 25–35 minut, občas promíchejte. Koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte ho nejlépe v den upečení přelitý šťávou z pečených hrušek, s hruškami a šlehačkou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medové semifreddo v griliášové oplatce

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Torrone s pistáciemi

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Oříšková bomba (zucotto)

Přidat komentář