Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Temné a hříšné jako noc...

Vydání: 2013/3
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Počet porcí: na 12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H10M
Pečení 1:10
Dort Italská

Ingredience

    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 300 ml tmavé čokolády (aspoň 70 % kakaové hmoty)
    • 75 g másla
    • 60 g krupicového cukru
    • 5 žloutků
    • 200 g vypeckovaných sušených švestek, propláchnutých horkou vodou
    • kakao holandského typu na poprášení

    NA TĚSTO

    • 300 g hladké mouky + na podsypání
    • 150 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
    • 1 vejce

Příprava jídla

1 Na těsto promixujte v robotu mouku a máslo, aby získalo konzistenci drobenky. Přidejte vejce a asi 1/2 lžíce studené vody a krátce znovu promixujte. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, zformujte z něj kouli a z té dlaní udělejte placku. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na hodinu vychladit.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Vyjměte těsto z fólie, rozválejte ho na sílu 3 mm a vyložte jím vymazanou a vysypanou dortovou formu nebo formu na koláč se svislými okraji o průměru 28 cm. Přečnívající okraje odřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte znovu do lednice na 30 minut chladit. Pak těsto přikryjte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a pečte naslepo 20 minut. Potom odstraňte papír a fazole a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím nad horkou vodní lázní za občasného míchání zahřívejte smetanu, čokoládu, máslo a cukr, až se vše rozpustí a směs je hladká. V jiné míse lehce našlehejte žloutky, přidejte hrnek čokoládové směsi a prošlehejte. Pak přidejte zbytek a zlehka promíchejte, ale nemíchejte příliš, aby se nevytvořily bublinky. Ztlumte troubu na 150 °C. Korpus posypte švestkami a zalijte čokoládovou směsí. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní. Při pokojové teplotě nechte vychladnout a podávejte poprášené kakaem.

Tipy & triky
Sušené švestky z receptu na torta nera doporučujeme namočit přes noc do brandy nebo rumu. Pokud nemáte švestky v biokvalitě, vždy je
propláchněte horkou vodou, abyste se zbavili síry.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medové semifreddo v griliášové oplatce

Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Torrone s pistáciemi

Oříšková bomba (zucotto)

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Přidat komentář