Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Pohanková mouka má sytou, zajímavou barvu i chuť, která obzvlášť vynikne v těchto lahůdkových palačinkách. Doplňte je svou oblíbenou zmrzlinou a šťavnatým horkým ovocem, a máte dezert snů!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Smažení 0:15
Zmrzlina

Ingredience

    • 500 g pohankové mouky (nabízejí prodejny zdravé výživy i supermarkety)
    • špetku soli
    • 1 lžičku prášku do pečiva
    • vodu na zadělání těsta
    • máslo na smažení palačinek

    Na ozdobu:

    • 500 g lesního ovoce (například maliny, může být i mražené)
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • oblíbenou zmrzlinu, například vanilkovou
     

Příprava jídla

1. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, aby vzniklo hustší, ale pořád ještě tekuté těsto.

2. Silnostěnnou pánvičku s rovným dnem postavte na oheň a rozehřejte. Potřete ji máslem (z kostky odkrojte kousek a zabalte ho do alobalu, aby se vám při potírání dobře držel – anebo máslo rozehřejte v rendlíku a pak roztírejte peroutkou nebo štětcem).

3. Naběračkou lijte na horkou pánvičku těsto a krouživým pohybem ho rozestřete; výsledkem by měly být tenké, stejnoměrné placičky. Osmažte je z obou stran dozlatova.

4. Ovoce vsypte spolu s cukrem do kastrůlku a prohřejte, aby se chutě spojily. Nechte směs krátce povařit – šťáva trochu zkaramelizuje.

5. Palačinky podávejte teplé s kopečkem zmrzliny, přelité horkou ovocnou omáčkou.
 

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Palačinky a lívance

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.81

Přidat komentář