Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Třešňový clafoutis

Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali.

Autor:
Hodnocení:
41 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 8-12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ macerování
PT35M
Pečení 0:35
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 500 g třešní, odpeckovaných
    • 1 lžíce krupicového cukru + na vysypání
    • 1 lžíce kirsche nebo jiné třešňové pálenky
    • 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání

    NA TĚSTO

    • 100 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 střední vejce
    • 3 (střední) žloutky
    • 90 g krupicového cukru
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
    • 70 g másla, rozpuštěného
    • 160 ml mléka
    • 160 ml smetany ke šlehání
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

2 Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko. Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.

3 Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby! Podávejte horké, pocukrované.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Biftek s třešněmi a gorgonzolou

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Třešňové taštičky

Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Třešně nasladko i naslano

14x šťavnaté třešně

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dnes jsem pekla, s použitím bezlepkové mouky Mix C od Shar, a luxus!

Přidat komentář