
Třešňový clafoutis
Světoznámý třešňový dezert pochází z francouzského regionu Limousin. Puristé sice tvrdí, že pecky ponechané v třešních dodají clafoutisu to pravé intenzivní aroma, ale my jsme je s klidným srdcem napřed vypeckovali.
Ingredience
- 500 g třešní, odpeckovaných
- 1 lžíce krupicového cukru + na vysypání
- 1 lžíce kirsche nebo jiné třešňové pálenky
- 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 střední vejce
- 3 (střední) žloutky
- 90 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
- 70 g másla, rozpuštěného
- 160 ml mléka
- 160 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr na poprášení
NA TĚSTO
Příprava jídla
1 Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.
2 Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko. Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.
3 Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby! Podávejte horké, pocukrované.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Markéta Urbanová
3. Červenec 2016 21:43
Eliška Doležalová
16. Červen 2019 16:56