Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře dušené na červeném víně

Skvělá večeře. A navíc ideální do mrazáku, plná chuť tohoto jídla se zmrazením ještě rozvine.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Rozmrazení: 8 hodin + Prohřátí: 45 minut
PT1H
Dušení 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 8 kuřecích stehen (čtvrtek) i s kostí a kůží
    • 1 červenou papriku, bez semínek, rozkrojenou na čtvrtiny
    • 1 zelenou papriku, bez semínek, rozkrojenou na čtvrtiny
    • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
    • 1 pórek, nakrájený na silnější kolečka
    • 230 g šunky, nakrájené na kousky
    • 1 lžičku sladké papriky
    • 300 ml červeného vína
    • 400 g konzervovaných loupaných krájených rajčat
    • 1 lžíci rajčatového pyré
    • 2 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu
    • sůl a pepř na dochucení

    K podávání:

    • hrst jemně sekané zelené petrželky

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. V pekáči nebo kastrolu s poklicí, který můžete dát do trouby, rozehřejte na plotně olej a při vyšší teplotě na něm ze všech stran dozlatova opečte kuřecí stehna. Pak je vyjměte.

2. Stáhněte plamen a pusťte se do paprik; pečte je za občasného otáčení dvě až tři minuty (do zlatohněda). Přidejte pórek i česnek; po dalších dvou nebo třech minutách vsypte šunku.

3. Zeleninu poprašte paprikou, po pár vteřinách vlijte víno a nechte vše pár minut mírně probublávat. Přidejte rajčata, pyré, tymián, dochuťte a promíchejte. Vložte opečená stehna; měla by být ponořená, takže podle potřeby přilijte vodu. Pak je dejte do trouby a zakryté duste asi hodinu, až omáčka zhoustne a maso bude měkké.

4. Podávejte posypané petrželkou; báječnou přílohou jsou mačkané brambory.

Jak zmrazit
Až jídlo úplně vychladne, dejte ho do plastové nádoby a zamrazte až na dva měsíce. Před podáváním nechte pokrm přes noc povolit v chladničce, pak ho přelijte do kastrolu a prohřívejte asi tři čtvrtě hodiny v troubě předehřáté na 180/160 stupňů. Podávejte s mačkanými bramborami nebo kaší, posypané petrželkou.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak tohle je fakt dobrý jídlo.Vmrazáku nebylo ani týden a musela jsem ho podávat na stůl znova.Pavlína
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.38

Přidat komentář