
Dušená cizrna s uzeným
Robustní luštěnina vytváří ideální základ pro sytá jídla z ‚jednoho hrnce‘; můžete s ní pak zacházet podobně jako s bramborami. Cizrna má ale tu výhodu, že se na rozdíl od nich nerozváří a zůstává trochu křupavá. Dobře vynikne také s hustšími omáčkami a v nejrůznějších kombinacích s masem i zeleninou. Aromatická omáčka z rajčat připomíná její oblibu ve středomořské, zvlášť italské a španělské kuchyni – a uzené (vegetariáni ho samozřejmě můžou vynechat) ji učí česky!
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 400 g vařené nebo konzervované cizrny 1 středně velkou cibuli, oloupanou a nakrájenou
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g loupaných konzervovaných rajčat
- hrst sekané zelené petrželky
- sůl, pepř, případně špetku cukru
- na dochucení
- hrst vypeckovaných oliv
- 4 plátky vařeného libového uzeného, šunky nebo moravského masa
Příprava jídla
1. V hlubší silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozpalte trochu oleje a osmahněte na něm plátky uzeného nebo šunky. Vyjměte a uchovejte na teplém místě.
2. Přilijte zbylý olej, rozehřejte ho, osmahněte cibuli a česnek, vsypte odkapanou cizrnu, promíchejte a zalijte konzervovanými rajčaty i s nálevem. Promíchejte, krátce poduste a pak povařte odkryté tak, aby se většina tekutiny odpařila.
3. Omáčku ,dotáhněte‘ solí, pepřem, případně špetkou cukru. Přisypte petrželku a olivy nakrájené na plátky. Promíchejte, minutu prohřejte a podávejte s plátky masa nebo šunky.
2. Přilijte zbylý olej, rozehřejte ho, osmahněte cibuli a česnek, vsypte odkapanou cizrnu, promíchejte a zalijte konzervovanými rajčaty i s nálevem. Promíchejte, krátce poduste a pak povařte odkryté tak, aby se většina tekutiny odpařila.
3. Omáčku ,dotáhněte‘ solí, pepřem, případně špetkou cukru. Přisypte petrželku a olivy nakrájené na plátky. Promíchejte, minutu prohřejte a podávejte s plátky masa nebo šunky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 18:18