Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou

Dezert lehký jako vánek, takže nepřiberete ani deko. Na ovocnou omáčku je skvělé tropické ovoce (mučenka nebo kiwi), ale i jakékoli domácí. S mangem skvěle ladí jahody a také angrešt, rybíz nebo švestky.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Pečení 0:50

Ingredience

    • 80 g krupicového cukru
    • kůru z jednoho dobře omytého pomeranče
    • 350 g jemného tvarohu, žervé nebo ricotty (můžete použít i směs)
    • 1 lžíci kukuřičného škrobu (maizeny)
    • + 1 lžičku na omáčku
    • 2 žloutky z velkých vajec
    • 1 velké zralé mango, nakrájené
    • na centimetrové kousky
    • 3 bílky
    • 1 lžíci pomerančového likéru
    • trochu změklého másla na vymaštění formiček
    • moučkový cukr na vysypání formiček
    • a na poprášení dezertu

    Na omáčku:

    • 2 hrsti drobného ovoce (rybízu, angreštu či jahod) nebo 3 kiwi, mučenky nebo velké slívy
    • 500 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

     

Příprava jídla

1. Nejprve si připravte základ na omáčku: ovoce zbavte pecek, stopek a semínek. Pomerančovou šťávu přiveďte v rendlíku k varu a ovoce v ní povařte tak, aby ztratilo asi polovinu objemu. Přes sítko ho pak proceďte do džbánku – měli byste získat asi čtvrt litru husté ovocné šťávy. Vyvařené slupky z ovoce můžete vyhodit.

2. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Formičky nebo ohnivzdorné keramické hrnečky o objemu 150 ml vymastěte máslem a vysypte trochou cukru. Ve velké míse metlou prošlehejte polovinu cukru, nastrouhanou pomerančovou kůru, tvaroh, lžičku maizeny a žloutky. Pak do hmoty vetřete dužinu z manga a šest lžic svařené ovocné omáčky.

3. Bílky ušlehejte na polotuhý sníh (špičky se po vytažení metly ohýbají dolů) a zašlehejte do nich zbylý cukr. Sníh pak přidejte k tvarohové směsi, opatrně lžící nebo vařečkou promíchejte a vše rozdělte do formiček. Povrch zarovnejte.

4. Formičky postavte do pekáče a přilijte horkou vodu tak, aby dosahovala do poloviny výšky. Přes pekáč přetáhněte alobal a upevněte ho okolo okrajů – nemusí to být úplně těsně, ale měl by držet. Pekáč s formičkami vložte do předehřáté trouby a pečte asi padesát minut. Suflé vyběhne a zpevní. Po vyjmutí z trouby odstraňte alobal a suflé nechte vychladnout.

5. Zatímco se suflé peče, připravte si ovocnou omáčku. Lžičku maizeny smíchejte s trochou studené vody. Zbylou šťávu z ovoce uveďte v kastrůlku do varu, trochu odlijte k maizeně a pak vše i s pomerančovým likérem nalijte do nádoby, v níž se vaří šťáva. Prohřejte a promíchejte, aby směs zhoustla. Odstavte a nechte vychladnout.

6. Každé suflé po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a přelijte lžící omáčky. Pokud nějaká zbude, podávejte ji zvlášť.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.28

Přidat komentář