Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Valašské frgále

Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to je typický koláč z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková!

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Počet porcí: 2 koláče
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 1 hodina 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    • 350 g polohrubé mouky
    • 60 g másla
    • 40 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 120 ml mléka
    • ½ balíčku čerstvého droždí
    • špetku soli
    • 2 lžíce rumu
    • 3 lžíce rozpuštěného másla

    Na náplň:

    • 250 g sušených hrušek
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • špetku mletého badyánu
    • 1–2 lžíce citronové šťávy
    • moučkový cukr na případné doslazení
    • 3 lžíce sušeného mléka nebo smetany

    Na drobenku:

    • 100 g másla
    • 100 g hladké mouky
    • 70 g krupicového cukru

Příprava jídla

1. Do misky odlijte polovinu mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijte ho k utřenému máslu se žloutky, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku i sůl a vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout; mělo by zdvojnásobit objem.

2. Zatímco těsto kyne, vyrobte drobenku a potom i hruškovou náplň. V míse smíchejte ingredience na drobenku. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.

3. Teď je na řadě náplň. Povařte hrušky ve vodě; trvá to asi deset minut. Pak je po částech rozmixujte nebo umelte (případně dolévejte vodu, ve které jste je vařili). Přidejte špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a sušené mléko nebo smetanu. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.

4. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, znovu prohněťte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby bylo těsto co nejtenčí – přibližně půl centimetru silné.

5. Položte těsto na plechy potažené pečicím papírem a až do krajů na ně naneste nádivku. Posypte je drobenkou. Nechte frgály ještě deset minut kynout. Mezitím rozpusťte máslo, přilijte do něj rum a směsí pokropte koláče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (přibližně čtyřicet minut).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Valašské škračky

Bramborové rösti

Valašský kontrabáš

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vynikajici domaci kolace! Vrele doporucuju. Napln jsem udelala tvarohovou s rozinkami a vsichni se olizovali az za usima.
Obrazek uzivatele
Páni, to vám je ale dobrota a úplně jednoduchá. Místo hruškových povidel jsem použila rozmixovaný dýňový kompot s tvarohem a rozinky. Všichni byli nadšeni, ale já asi nejvíc, protože všem chutnalo. Děkuji a doporučuji.
Obrazek uzivatele
Těsto se krásně rozvaluje, vůbec se nelepí. Moje náplň: místo sušených hrušek rozmixuji kompot, ve kterém už mám badyán, takže hrušky krásně voní, přidám cca 2 vrchovaté lžíce povidel a skořicový cukr. Je to dobrota.A nic nezkazíte, pokud místo rumu použijete dobrou slivovici.
Obrazek uzivatele
Frgále jsou výborné, právě jsem je dopekla s domácími povidly, povrch jsem posypala nasekanými vlašskými ořechy a žmolenkou. Doba pečení uvedená v receptu je ale příliš dlouhá, stačí tak 20 minut na 150 stupňů.
Obrazek uzivatele
Nemůžu si tento recept vynachválit, po frgálech se vždycky jen zapráší. I náplň ze sušených hrušek mi přijde ideální, občas ji měním za povidla nebo tvaroh :)
Obrazek uzivatele
Zkusil jsem recept na frgále.Musím konstatovat, že se to nedá jíst, ale s prominutím se to musí žrát a přitom dávat pozor na prsty aby jste se nekousli. Ale k věci.Prosím o recept s náplní tvarohovou a makovou.Je to možná jednoduché, ale pro mne laika ne.Děkuji předem a snad dostanou tyto koláče v Bruselu opravdu evropské uznání jako Štramberské uši, které jsou také vynikajicí.Z jižních čech zdraví Jura.
Obrazek uzivatele
Zkoušela jsem udělat tvarohovou náplň, jednoduše jsem smíchala plnotučný tvaroh s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem, přidala rozinky a hotovo. Frgály byly výborné.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.49
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.49
Obrazek uzivatele
Frgále opravdu vinikající, s těstem se velice dobře pracovalo... Použila jem povidla, ty máme všichni nejradši... Sklidila jsem samou chválu :-)
Obrazek uzivatele
Jakožto milovnice povidel,upekla jsem tuto lahůdku v povidlové verzi.Vše dopadlo perfektně,akorát mi nedošlo,že když je těsto tak tenké,musí se dát povidel přiměřeně,přesněji řečeno jen slabá vrstvička.Jinak vám vznikne,tak jako mně, pěkně přeslazená dobrota.Výhodou toho je,že jste pak schopni sníst jen 2 kousky a o to déle vám koláč vydrží.Příště už budu moudřejší...
Obrazek uzivatele
Všechny ingredience jsem dala do domácí pekárny na program vyhnětení a vykynutí těsta. Výsledek byl naprosto výborný a bez práce. Doporučuju.
Obrazek uzivatele
Přiznám,že zatím jsem si je doma udělat nezkoušela, ale při jakékoliv na valašsko nezapomene koupit frgály s hruškovou náplní,můžu se po nich utlouct,takže tento recept je mi výzvou:-)
Obrazek uzivatele
Pocházím z Valašska a tak nechyběly frgály na našem stole skoro žádnou sobotu. Každá rodina má trošku odlišný recept, ale ve finále jsou stejně vynikající. Mám radost, že recept je i tady. Jen podotknu, že pravý valašský frgál by měl být buď tvarohový, povidlový (tzv. hruščák z hruškových povidel). My často pečeme i tvarohový s ovocem - můžete použít čerstvý rybíz, borůvky, jahody, meruňky,... i kompotované okapané ovoce. Tvarohovou náplň děláme na 4-6 frgálů z cca půl kila (domácího) tvarohu, 10-15 dkg cukru a jeden vanilkový, trošku vanilkového pudingu, aby tvaroh při pečení příliš netekl a 1 vejce, rozinky. No a na žádném valašském frgálu by neměla chybět poleva z másla, rumu a cukru, čím víc tím líp :-) Dobrou chuť :-)))) A budeme rádi, když přijedete na Valašsko a okoštujete ty naše :)
Obrazek uzivatele
Doba pečení je v horkovzdušné troubě cca 10 min a to max. Právě jsem je vydala :)

Přidat komentář