Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 7.: Roláda à la mrkvový dort, banánová bábovka a jablkové buchty

Buchty s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?

Roláda à la mrkvový dort

Tahle roláda je taková chytrá horákyně mezi dezerty. Tváří se jako honosný zákusek, který musel zabrat spoustu času, přitom je poměrně snadná a kromě tří vajíček, krémového sýru a kousíčku másla v ní nic příliš drahého není.

Banánová bábovka

Skořice, banány a karamel jsou k zbláznění dobrá kombinace. Bábovka se zakysanou smetanou je vlhká, voňavá a nebezpečně dobrá. Zakysanku můžete vyměnit i za měkký tvaroh, polovinu másla vyměňte za olej, který propůjčí bábovce vláčnost. Pokud se necítíte na karamel, vynechte ho. Bábovka je skvělá i bez něj!

  • Pokud vám ve spíži překáží zbytky čokolády, rozpusťte ji ve vodní lázni a polejte bábovku s ní. 

Buchty s jablky

Voní i chutnají po másle. Buchty s jablky jsou nejlepší ještě teplé, obalené v cukru a třeba s horkým čajem nebo kávou. Zkrátka český dezert, jak má být!

  • Ze surovin v receptu upečete zhruba 30 buchet. V tomto případě se přimlouváme za ponechání másla, jeho chuť opravdu pocítíte, i když je ho v těstě ‚jen‘ 150 g. 

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín