Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím nahradit vejce, když ho zrovna nemáte, nebo nejíte: Pomůže cizrna i ovesné vločky

suroviny na pečení
ZDROJ: Monserrat Soldú/Pexels
sdílet:

Zjistili jste, že máte alergii na vejce? Nebo dodržujete zásady veganství? Ať už vejce nemůžete jíst z jakéhokoli důvodu, ale nechcete se vzdát jídel, jejichž příprava si je žádá, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje mnoho způsobů, jak tuto surovinu nahradit. Tady jsou ty nejlepší z nich.

Využijte sílu ovoce a zeleniny

V receptech, kde jsou vejce pojivem, které drží ostatní ingredience pohromadě, vám skvěle poslouží ovoce a zelenina. Ideální je do různých krémů a těst na lívance, palačinky, muffiny a další sladké pečivo.

Jedno vejce můžete nahradit těmito třemi způsoby:

  • ½ středně velkého banánu, který rozmačkáte na kaši
  • ¼ šálku jablečného pyré
  • ¼ šálku batátového pyré
  • ¼ šálku rozmačkaného avokáda

Zázračná lněná a chia semínka

Kromě toho, že obě semínka obsahují spoustu omega-3 mastných kyselin, vlákniny a účinných antioxidantů, jsou vynikající náhradou vajec.

  • Mají totiž schopnost vázat vodu a vytvářet rosolovitý gel, který se hodí k přípravě nejrůznějšího sladkého pečiva, sušenek, ale i burgerů, knedlíků, koktejlů či smoothies.
  • Velmi populární je třeba chia pudink, jehož název mluví za vše.

Jak zpracovat semínka, aby nahradila jedno vejce?

  • 1 lžičku chia semínek zalijte 3 lžičkami studené vody, mléka, džusu či jiné tekutiny (záleží na tom, co z nich chcete připravit).
  • Semínka s vodou promíchejte a nechte stát. Chia postupně nabobtnají a za 20 minut máte hotový gel.
  • 1 lžičku lněných semínek smíchejte se 3 lžičkami horké vody, dokud nevznikne gelovo-krémová konzistence.

Nálev z cizrny zvaný aquafaba nevyhazujte

Voda v plechovce s cizrnou či jinými luštěninami se obvykle slije, ale pozor, dá se skvěle využít jako náhrada vaječného bílku.

  • Pokud chcete nahradit pouze bílek, stačí vám 2 polévkové lžíce nálevu. Celé vejce pak nahradí 3 polévkové lžíce.
  • ‚Veganský sníh‘ připravíte tak, že do cizrnového nálevu (200 ml) přidáte vinný kamínek (1/2 lžičky) a kukuřičný škrob (1/2 lžičky). Pokud chcete sníh sladký, tak ještě krupicový cukr. A potom šleháte sníh, jako byste ho šlehali z bílků, tedy pomocí elektrického šlehače. Jen se připravte, že vám to zabere o pár minutek déle.
  • Aquafaba jakožto náhražka bílkového sněhu se hodí na pusinky, koláč meringue či vafle.

Kromě nálevu z cizrny můžete místo vejce použít i směs 1 lžičky cizrnové mouky a 45 ml vody. Výhodou je, že dodá pečivu zlatavý nádech, má neutrální chuť a je bohatá na vlákninu a bílkoviny.

Ovesné vločky nejen do kaše

Ovesné vločky se ve spojení s vodou stávají skvělým pojidlem do slaného i sladkého pečiva. Jedno vejce nahradí:

  • 2 polévkové lžíce jemných ovesných vloček zalijte 3 polévkovými lžícemi horké vody a počkejte, dokud nezhoustnou a nevychladnou.
  • Směs pak rozmixujte na hladkou pastu a můžete použít.

Všestranné tofu zastane i vejce

Jako náhrada vajíčka se nejlépe hodí tzv. silken tofu, jehož hedvábná konzistence nejlépe funguje v krémových omáčkách, těstu na quiche, muffiny a jiné koláče.

  • Tofu rozmixujte tyčovým nebo jiným mixérem do hladka, odměřte cca 60 ml této „pasty“ a máte náhradu za jedno vejce.
  • Kromě nadýchané textury dodá tofu vašemu jídlu i extra porci bílkovin.

Přečtěte si, jak s pomocí tofu vykouzlíte míchaná „vajíčka“:

Kukuřičný i jiný škrob

Kromě kukuřičného můžete využít i klasický bramborový nebo bezlepkový tapiokový škrob. Všechny se hodí jak na pudinky a náplně do koláčů, tak na různé druhy pečiva.

  • Místo jednoho vejce rozmíchejte 1 polévkovou lžíci vybraného škrobu se 3 polévkovými lžícemi vody.
  • Při přípravě korpusu, koláče či jiného pečiva vmíchejte směs rovnou do těsta.
  • Jestli chystáte pudink či jinou náplň, spojte směs vody a škrobu s dalšími tekutými ingrediencemi v receptu a vařte za stálého míchání na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

Kukuřičný škrob je vynikající náhradou vejce v citronovém krému zvaném lemon curd.

A jaké jsou další možnosti?

Jak vidíte, prostředků je celá škála a stále to není všechno. Kromě výše zmíněných tipů jedno vejce nahradí také:

  • ¼ šálku podmáslí, mandlového nebo sójového mléka s pár kapkami citronové šťávy
  • 3 lžičky arašídového másla
  • směs 2 lžiček vody, 3 lžiček prášku do pečiva a 1 lžičky rostlinného oleje
  • směs 1 lžičky prášku do pečiva a 1 lžičky octa
  • 4 lžičky řeckého jogurtu

Dále můžete vejce nahradit práškovou želatinou nebo její rostlinnou variantou agar-agar. Na pultech prodejen či e-shopů ale dnes najdete i speciální náhražky v podobě hotových směsí, jako například Vajahit.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...