Zjistili jste, že máte alergii na vejce? Nebo dodržujete zásady veganství? Ať už vejce nemůžete jíst z jakéhokoli důvodu, ale nechcete se vzdát jídel, jejichž příprava si je žádá, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje mnoho způsobů, jak tuto surovinu nahradit. Tady jsou ty nejlepší z nich.
Využijte sílu ovoce a zeleniny
V receptech, kde jsou vejce pojivem, které drží ostatní ingredience pohromadě, vám skvěle poslouží ovoce a zelenina. Ideální je do různých krémů a těst na lívance, palačinky, muffiny a další sladké pečivo.
Jedno vejce můžete nahradit těmito třemi způsoby:
- ½ středně velkého banánu, který rozmačkáte na kaši
- ¼ šálku jablečného pyré
- ¼ šálku batátového pyré
- ¼ šálku rozmačkaného avokáda
Zázračná lněná a chia semínka
Kromě toho, že obě semínka obsahují spoustu omega-3 mastných kyselin, vlákniny a účinných antioxidantů, jsou vynikající náhradou vajec.
- Mají totiž schopnost vázat vodu a vytvářet rosolovitý gel, který se hodí k přípravě nejrůznějšího sladkého pečiva, sušenek, ale i burgerů, knedlíků, koktejlů či smoothies.
- Velmi populární je třeba chia pudink, jehož název mluví za vše.
Jak zpracovat semínka, aby nahradila jedno vejce?
- 1 lžičku chia semínek zalijte 3 lžičkami studené vody, mléka, džusu či jiné tekutiny (záleží na tom, co z nich chcete připravit).
- Semínka s vodou promíchejte a nechte stát. Chia postupně nabobtnají a za 20 minut máte hotový gel.
- 1 lžičku lněných semínek smíchejte se 3 lžičkami horké vody, dokud nevznikne gelovo-krémová konzistence.
Nálev z cizrny zvaný aquafaba nevyhazujte
Voda v plechovce s cizrnou či jinými luštěninami se obvykle slije, ale pozor, dá se skvěle využít jako náhrada vaječného bílku.
- Pokud chcete nahradit pouze bílek, stačí vám 2 polévkové lžíce nálevu. Celé vejce pak nahradí 3 polévkové lžíce.
- ‚Veganský sníh‘ připravíte tak, že do cizrnového nálevu (200 ml) přidáte vinný kamínek (1/2 lžičky) a kukuřičný škrob (1/2 lžičky). Pokud chcete sníh sladký, tak ještě krupicový cukr. A potom šleháte sníh, jako byste ho šlehali z bílků, tedy pomocí elektrického šlehače. Jen se připravte, že vám to zabere o pár minutek déle.
- Aquafaba jakožto náhražka bílkového sněhu se hodí na pusinky, koláč meringue či vafle.
Kromě nálevu z cizrny můžete místo vejce použít i směs 1 lžičky cizrnové mouky a 45 ml vody. Výhodou je, že dodá pečivu zlatavý nádech, má neutrální chuť a je bohatá na vlákninu a bílkoviny.
Ovesné vločky nejen do kaše
Ovesné vločky se ve spojení s vodou stávají skvělým pojidlem do slaného i sladkého pečiva. Jedno vejce nahradí:
- 2 polévkové lžíce jemných ovesných vloček zalijte 3 polévkovými lžícemi horké vody a počkejte, dokud nezhoustnou a nevychladnou.
- Směs pak rozmixujte na hladkou pastu a můžete použít.
Všestranné tofu zastane i vejce
Jako náhrada vajíčka se nejlépe hodí tzv. silken tofu, jehož hedvábná konzistence nejlépe funguje v krémových omáčkách, těstu na quiche, muffiny a jiné koláče.
- Tofu rozmixujte tyčovým nebo jiným mixérem do hladka, odměřte cca 60 ml této „pasty“ a máte náhradu za jedno vejce.
- Kromě nadýchané textury dodá tofu vašemu jídlu i extra porci bílkovin.
Přečtěte si, jak s pomocí tofu vykouzlíte míchaná „vajíčka“:
Kukuřičný i jiný škrob
Kromě kukuřičného můžete využít i klasický bramborový nebo bezlepkový tapiokový škrob. Všechny se hodí jak na pudinky a náplně do koláčů, tak na různé druhy pečiva.
- Místo jednoho vejce rozmíchejte 1 polévkovou lžíci vybraného škrobu se 3 polévkovými lžícemi vody.
- Při přípravě korpusu, koláče či jiného pečiva vmíchejte směs rovnou do těsta.
- Jestli chystáte pudink či jinou náplň, spojte směs vody a škrobu s dalšími tekutými ingrediencemi v receptu a vařte za stálého míchání na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
Kukuřičný škrob je vynikající náhradou vejce v citronovém krému zvaném lemon curd.
A jaké jsou další možnosti?
Jak vidíte, prostředků je celá škála a stále to není všechno. Kromě výše zmíněných tipů jedno vejce nahradí také:
- ¼ šálku podmáslí, mandlového nebo sójového mléka s pár kapkami citronové šťávy
- 3 lžičky arašídového másla
- směs 2 lžiček vody, 3 lžiček prášku do pečiva a 1 lžičky rostlinného oleje
- směs 1 lžičky prášku do pečiva a 1 lžičky octa
- 4 lžičky řeckého jogurtu
Dále můžete vejce nahradit práškovou želatinou nebo její rostlinnou variantou agar-agar. Na pultech prodejen či e-shopů ale dnes najdete i speciální náhražky v podobě hotových směsí, jako například Vajahit.
Zdroj: Apetit