Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: domácí kvašená zelenina

Domácí kimči
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Japonci jsou národem, kde žijí nejdéle se dožívající lidé. Nikdo neví, čím to přesně je, i když pár teorií už vzniklo. Jedním z aspektů by mohla být kvašená zelenina kimči, kterou Japonci milují. Ať už si připravíte kimči nebo pickles, rozhodně tím svému zdraví prospějete!

Kvašení patří k nejstaršímu způsobu konzervace potravin. Používalo se původně hlavně tam, kde slunce nebylo natolik silné, aby se potraviny mohly uskladňovat pouhým sušením. Bohužel metoda kvašení zeleniny kvůli určité pracnosti, a hlavně dostupnosti čerstvé zeleniny během celého roku upadá v zapomnění. A to je obrovská škoda.

Domácí pickles snadno a rychle

Řešením pro ty, co nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí, je krátkodobě kvašená zelenina, které se u nás po anglosaském vzoru říká pickles.

  • Je to metoda velmi levná a jednoduchá a probíhá vlastně úplně sama za pomoci přirozeně vzniklých bakterií mléčného kvašení.
  • Kvašení může trvat několik hodin, nebo několik dní. Příprava zabere necelou hodinu a každý týden si můžete udělat jinou kombinaci. Stačí se řídit naším základním receptem.

Mléčné kvašení

Mléčné kvašení je velmi zdravý způsob zpracování mléka i zeleniny. Nechat zkvasit můžete téměř kteroukoli tužší zeleninu s dostatkem cukru – díky němu se vytvoří kyselina mléčná. Ta spolu s dalšími vytvořenými látkami zeleninu konzervuje a současně jí dává specifickou chuť.

  • Kvašení zlepšuje stravitelnost vláken zeleniny, a hlavně při něm vznikají velmi zdravé látky, které byste v syrové zelenině nenašli.

Zelenina pro zdraví

Pickles obsahují spoustu minerálních látek, a hlavně enzymů, které pomáhají regenerovat buňky. Nadopují vás také probiotiky, která zvyšují obranyschopnost organismu.

Posilují zažívací systém, fungují jako prevence zánětů zažívacích orgánů, pomáhají vylučovat toxiny z těla, chrání nás před ekzémy, ale třeba i před nachlazením a chřipkou.

Jak jíst

Kvašená zelenina působí nejvíce, když ji budete jíst často a po menších porcích. Nejlépe jako přílohu k jídlu (hlavně k těžce stravitelným pečeným či smaženým pokrmům) nebo jako součást salátů. Pro zachování léčebného účinku ji tepelně neupravujte.

3× kvašená zelenina:

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč