Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Růžové víno kraluje jarním jídlům

ruzove vino
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Dobře vychlazené růžové víno je ideální pro teplé jarní a letní dny. Není se proto čemu divit, že jeho obliba roste.

Lehké, svěží víno

V minulosti vznikla pověra, že růžové víno vznikne smícháním vína bílého a červeného. Růžové víno neboli rosé však představuje samostatnou kategorii vín a vzniká krátkou macerací modrých hroznů. Tento výrobní proces dává vzniknout vínům lehčího charakteru a výraznější chuti, která se výborně hodí k popíjení na jaře a v létě. Velkým propagátorem růžových vín u nás je znojemský vinař Jiří Hort.

S čím podávat

Růžová vína vhodně doplní grilovaná jídla, ryby, drůbež, saláty i zeleninu. Nasládlá a sladká rosé jsou výborná k lehkým dezertům a čerstvému ovoci, například k jahodám a lesním plodům. Podávejte ho vychlazené na teplotu 8 až 12 °C.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...